De ce nu se castiga la Loto
Data publicarii: Astazi, 22-05-2009 | DiversePotul la Loto 6/49, ajuns la 11,5 milioane de euro, nu s-a mai dat de cinci luni. O posibila explicatie: pretul unei variante simple. In tari din UE cu jocuri similare, pretul unei variante este la jumatate fata de cel din Romania, desi salariul minim este sensibil mai mare.
Impatimitii jocului Loto 6/49 se chinuiesc de 21 de saptamani sa ghiceasca cele sase numere norocoase. Din 14 decembrie 2008, nimeni nu a mai nimerit varianta norocoasa la 6/49, astfel ca potul a ajuns la o suma ametitoare: in jur de 11,5 milioane de euro. Desi pretul unei variante simple este de 4,4 lei (1,1 euro) la un salariu minim de 600 de lei (150 de euro), romanii joaca in numar cat mai mare si sume impresionante atunci cand potul este unul foarte atractiv. Din cauza pretului mare, romanii nu-si permit sa joace variante cu mai mult de sase numere pe schema, doarece pretul unui astfel de bilet este foarte scump.
Prin urmare, sansa de castig a jucatorilor este mult mai mica. In tari membre UE, unde salariul minim pe economie este chiar si de 8-9 ori mai mare decat in Romania, pretul unei variante simple la Loto 6/49 este la jumatate fata de cel din Romania. In Germania, unde salariul minim pe economie este in jur de 1.400 de euro, pretul unei variante simple este de 0,75 euro. In Grecia, o varianta costa doar 0,5 euro, in Bulgaria - 0,3 euro, in Portugalia - 0,8 euro, in Spania - 1 euro, la fel ca in Austria si Elvetia. Preturi mai mari decat in Romania sunt in Anglia, 1,5 euro varianta, si in Irlanda, 3 euro varianta.
Probabilitatea ca un jucator sa ghiceasca cele sase numere norocoase este de una la aproape 14 milioane. Adica exista aproape 14 milioane de variante diferite ce se pot juca la Loto 6/49. In 1998, cand pretul unei variante simple era de 300 de lei vechi, saptamanal se jucau in jur de 24 de milioane de variante. In 1998, din 51 de extrageri, care au avut loc in acel an, s-a ghicit varianta castigatoare la prima categorie de 40 de ori. Rata castigului la prima categorie a scazut drastic dupa ce fosta conducere a Loteriei Romane a decis sa majoreze pretul unei variante simple. In 2001, dupa doar trei ani, pretul unei variante a fost majorat de peste 30 de ori, costand 10.000 de lei vechi. Se jucau saptamanal in jur de trei milioane de variante, iar potul la prima categorie a fost castigat doar de cinci ori din 51 de extrageri. Observam ca rata castigului la prima categorie a scazut de opt ori. De cand pretul unei variante simple a depasit un euro, in Romania marele pot s-a dat doar de cateva ori pe an, deoarece acum se joaca, saptamanal, in jur de 1,5 milioane de variante.
Intrebata de ce nu ia in calcul reducerea pretului variantei simple la Loto 6/49, actuala conducere a Loteriei ne-a raspuns: "In conformitate cu strategia de piata si politica de pret adoptata de C.N. Loteria Romana SA, pretul variantelor simple la jocurile de tip Loto sunt actualizate anual, fiind mentinute fixe pe tot parcursul anului. La calculul actualizarii acestor preturi se are in vedere acoperirea costurilor de exploatare, inflatia prognozata pentru anul respectiv, precum si segmentul de jucatori caruia i se adreseaza fiecare joc in parte". In fata argumentului ca in alte tari UE pretul unei variante la Loto 6/49 este mai mic, conducerea Loteriei Romane a precizat: "In ceea ce priveste afirmatia dumneavoastra privind mentinerea ridicata a pretului unei variante simple la jocul Loto 6/49, avand in vedere ca la jocurile similare din celelalte tari europene pretul unei variante simple este mult mai mic, va informam ca, de exemplu, in Spania, costul unei variante simple la un joc similar este de 1,5 euro". Verificand informatia furnizata de catre conducerea Loteriei Romane, am aflat ca aceasta este falsa. In Spania, o varianta simpla la loto costa doar 1 euro. Plus ca salariul minim in Spania este de 7-8 ori mai mare decat in Romania.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani