Guvernul intentioneaza sa introduca un sistem de pensii ocupationale
Data publicarii: 21-05-2009 | EconomieGuvernul intentioneaza sa introduca un sistem de pensii ocupationale la care va adera, facultativ, orice grup de profesii, a declarat joi consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Seitan.
"In ceea ce priveste sistemul de pensii ocupationale, Guvernul gandeste introducerea unui sistem nediscriminatoriu pentru orice breasla, ramura, pentru orice grup de profesii, care urmeaza sa fie stabilit si elaborat in viitorul apropiat", a declarat Seitan.
Consilierul premierului a spus ca, prin infiintarea viitorului sistem de pensii ocupationale, sistemul de pensii facultative (pilonul III) nu va deveni inutil, la acesta din urma putand adera spre exemplu persoanele care practica meserii liberale.
"Nu toate persoanele care realizeaza venituri se incadreaza intr-o anumita ramura de profesie. Sunt atatea meserii liberale, sunt atatia oameni care lucreaza pe cont propriu, sunt atatea situatii in care oamenii nu sunt sustiuti de patronate sa participe la un sistem individual si participa singuri. Ca urmare, un sistem facultativ este foarte util pentru a completa, impreuna cu un sistem ocupational, toata zona facultativa a sistemelor de pensii private", a precizat Mihai Seitan.
Guvernul a adoptat miercuri sapte din cele opt principii ale Legii unice a pensiilor. Principiul ocupational, care permitea unei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii, a fost eliminat pentru a nu se crea o "bresa" pentru reintroducerea pensiilor speciale, de care beneficiaza in prezent categorii socio-profesionale precum magistratii sau militarii, a declarat Emil Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
"Nu am inclus principiul ocupational pentru a nu incerca sau a da impresia ca se incearca gasirea unei brese prin care sa reintroducem pe usa din dos actualele legi speciale. Dorim o singura lege care, repet, sa rezolve problemele care exista in momentul de fata, probleme care sunt date de cadrul legal, ce nu ofera un tratament, o egalitate de tratament tuturor acelora care contribuie la sistemul public de pensii", a declarat premierul la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
Principiul ocupational permitea oricarei categorii socio-profesionale sa structureze un sistem suplimentar de pensii si urma ca modalitatea de contributie la acest sistem suplimentar, modul de calcul si administrarea lui sa fie stabilite ulterior. Cele opt principii fusesera acceptate, in cadrul negocierilor, de Ministerul Muncii, Ministerul Apararii, Ministerul Administratiei si Internelor, Serviciul Roman de Informatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Afacerilor Externe. Boc a precizat ca obiectivul Guvernului este ca, pana la sfarsitul acestui an, proiectul Legii unice a pensiilor sa fie finalizat, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2010.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani