CSA: Amanarea introducerii Legii asigurarilor obligatorii de locuinte este justificata

Data publicarii: 21-05-2009 | Finante-Banci

Amanarea introducerii Legii asigurarilor obligatorii de locuinte, de la 1 iulie la 1 ianuarie, este justificata de faptul ca Ministerul Finantelor trebuie sa contracteze un imprumut pentru a acoperi functionarea sistemului in primele luni, cand sumele colectate vor fi mici, spune directorul CSA.

"Deocamdata, nu este sigura data intrarii legii in vigoare pe 1 iulie. O amanare de sase luni, pana pe 1 ianuarie, este justificata de faptul ca Ministerul Finantelor trebuie sa contracteze un imprumut pentru a asigura sume suplimentare celor colectate in primele luni, pentru ca, altfel, nimeni nu va reasigura politele obligatorii", a declarat, miercuri, directorul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Marius Bulucea.

Potrivit lui Bulucea, noua lege se va dovedi benefica doar daca vor fi asigurate peste 70% din locuintele din Romania. "In prezent, sunt asigurate intre 10 si 12% din locuintele din mediul urban si sub 3% dintre cele din mediul rural. Vrem sa asiguram un total de peste 70% din locuinte, dintre care 60% sa fie locuinte de tip A, construite din caramida sau beton, iar restul din chirpici si paiante" a precizat directorul CSA.

Marius Bulucea a adaugat ca riscurile asigurate in polita obligatorie, respectiv cele de inundatii, alunecari de teren si cutremure, se refera numai la locuinta propriu-zisa, si nu la spatiile comune. Altfel spus, in cazul blocurilor, deteriorarea spatiilor comune nu va fi acoperita de aceasta polita.

Directorul CSA a mai precizat ca pretul real al unei asigurari este cuprins intre 0,25 si 0,3% din pretul locuintei pe an, ceea ce inseamna circa 300 de euro pentru o locuinta evaluata la 100.000 de euro, iar polita obligatorie are un pret modic, de 10 sau 20 de euro, si acopera daune de maximum 20.000 de euro. Pentru persoanele care vor sa asigure o suma mult mai mare, va exista in continuare posibilitatea unei polite facultative.

Bulucea a mai precizat ca nu este exclus ca, in anii viitori, valoarea politei sa creasca si sa fie diferentiata pe regiuni geografice, in functie de riscurile existente in acele teritorii.

Asigurarea obligatorie a locuintelor acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta, potrivit legii.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Normele nu ingradesc dreptul nici unei persoane interesate de a contracta si o asigurare facultativa a locuintei, dar precizeaza ca aceasta va fi incheiata numai pentru sume asigurate care le depasesc pe cele asigurate obligatoriu si/sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie a locuintelor.

CSA a anuntat, vineri, ca a emis Normele privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor, acestea fiind publicate in Monitorul Oficial, Partea I, nr.320/14.05.2009.

Normele preiau mare parte din propunerile formulate de societatile de asigurare si reglementeaza aspecte privind: forma si continutul politei de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), suma asigurata, plata primei de asigurare, perioada de valabilitate a PAD, riscurile cuprinse in asigurare, riscurile excluse, obligatiile proprietarului unei constructii cu destinatie de locuinta, se arata in comunicat

Potrivit normelor, contractul de asigurare obligatorie a locuintei se incheie pe an calendaristic, respectiv de la 1 ianuarie la 31 decembrie. In cazul schimbarii proprietarului locuintei, raspunderea PAID curge pana la data expirarii valabilitatii PAD incheiate pentru acea locuinta, potrivit CSA.

 

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: