Unele banci aproape invita infractorii sa le jefuiasca
Data publicarii: Astazi, 20-05-2009 | Finante-BanciIn incercarea de a-si diminua cheltuielile, tot mai multe unitati bancare renunta la paza umana a obiectivelor in care se detin valori. In urma verificarilor care s-au efectuat in primele patru luni, la nivel national, asupra a aproape 6.000 de unitati de credit (dintre care 5.654 unitati bancare, iar 305 locatii apartinand organizatiilor cooperatiste de credit) politistii din structurile de ordine publica au descoperit 2.083 unitati (circa 35%) care functioneaza fara personal de paza, masurile de securitate rezumandu-se la monitorizarea si interventia firmelor private in cazul receptionarii semnalelor de alarma la dispeceratele zonale.
"S-a constatat ca, in general, prevederile legale privind securitatea unitatilor bancare sunt respectate, dar exista o tendinta evidenta de minimalizare a potentialelor riscuri in scopul reducerii cheltuielilor alocate, in special pentru instituirea pazei umane", noteaza Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) intr-un comunicat.
In majoritatea cazurilor, ca urmare a extinderii retelelor, unitatile bancare "au operationalizat unitati fara paza umana si pentru locatii in care se desfasoara operatiuni cu numerar in casierii amenajate in sistem deschis, fara a exista o delimitare fizica intre clienti si casieri".
Actiunea a reliefat faptul ca 35% dintre unitatile evaluate functioneaza fara paza, 55% sunt asigurate numai pe timpul programului de lucru cu publicul, iar 10% au paza permanenta. Exista, astfel, unitati bancare care au renuntat la paza umana in procent de peste 85% din totalul locatiilor detinute, conducerile centrale acceptand faptul ca atat angajatii, cat si clientii sunt expusi unor riscuri majore de a deveni victime ca urmare a lipsei personalului calificat care sa asigure un climat de ordine in spatiul destinat publicului.
Timpul de interventie ajunge de la 15 minute la 80
In ceea ce priveste sistemele de alarmare antiefractie, Politia Romana sustine ca doar 2% din totalul unitatilor evaluate sunt asigurate cu sisteme de alarmare impotriva efractiei neavizate de politie, la 17% dintre unitatile prevazute cu sisteme de alarmare impotriva efractiei nefiind efectuata receptia acestora cu participarea specialistului politiei, 7,6% din totalul obiectivelor evaluate nefiind dotate cu sisteme de televiziune cu circuit inchis (majoritatea locatiilor apartinand organizatiilor cooperatiste de credit).
Referitor la eficienta interventiei, Politia Romana a exemplificat cazul unei societati cu punct de lucru Pitesti, care are contracte de monitorizare si interventie pentru 40 de unitati bancare situate la distante de 10 - 80 km de municipiul Pitesti, pentru care si-a asumat un timp de interventie de 7 - 15 minute cu doua echipaje auto. Interventia la evenimente pentru bancile din mediul rural se efectueaza intr-un interval cuprins intre 30 - 80 minute, deoarece nu este posibila constituirea unei echipe de interventie in zona acestor obiective.
Casierii fara geam antiglont si seifuri nefixate in podea
In ceea ce priveste modalitatea de amenajare a casieriilor, s-au descoperit 675 de cazuri in care casieriile in sistem inchis nu erau amenajate cu geam antiglont si sertar de transfer valori sau casierii organizate in sistem deschis care nu erau dotate cu distribuitoare de numerar cu deschidere temporizata.
Cu privire la depozitarea numerarului pe timpul noptii s-au identificat mai multe deficiente in asigurarea sigurantei valorilor, fiind identificate 429 de locatii bancare (circa 7%) ale caror seifuri nu erau fixate in pardoseala sau zid in vederea evitarii sustragerii sau valorile monetare erau depozitate in conditii improprii. Referitor la transportul valorilor monetare, s-au constatat deficiente la 39 unitati bancare, care efectueaza transport de valori cu incalcarea anumitor prevederi legale, procentul acestora fiind mic, respectiv de 0, 65% din totalul unitatilor evaluate.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile