Unele banci taxeaza tot ce prind in goana dupa profit
Data publicarii: 19-05-2009 | Finante-BanciTransferul unei sume in lei intre doi clienti de la aceeasi banca ajunge sa coste in unele cazuri chiar si 15 lei, in conditiile in care banca doar muta banii dintr-un cont in altul. Clientii care efectueaza des astfel de tranzactii pot economisi banii, daca aleg o banca unde aceste plati sunt gratuite, asa cum este normal. Transferurile intrabancare prin ordin de plata presupun virarea unei sume de bani intre doua conturi deschise la aceeasi banca.
Astfel, sumele sunt transferate electronic, direct prin sistemul intern al bancii, fara a fi necesara trecerea banilor printr-o casa de compensare sau printr-un alt sistem de gestiune a platilor. Practic, ofiterul de la ghiseu doar introduce in sistem datele platitorului si ale expeditorului, iar decontarea se face automat prin sistemul informatic intern al institutiei. Astfel, nu apare niciun cost suplimentar pentru banca.
La unii gratis; altii iti iau pielea
Majoritatea bancilor nu solicita comisioane pentru aceasta operatiune relativ simpla, tocmai din aceste motive. Printre acestea se numara Alpha Bank, Banca Romaneasca, Bancpost, CEC Bank, Piraeus Bank, RBS sau Volksbank.
Lipsa comisioanelor este justificata si dintr-un alt motiv: atunci cand se fac plati intrabancare, banii raman in cadrul bancii, astfel ca aceasta se poate folosi de ei in continuare. E bine de stiut ca sumele din conturile curente sunt folosite de banci atat pentru a face plasamente pe piata monetara, cat si pentru a acorda credite, operatiuni de pe urma carora obtin venituri.
Unele banci, insa, pe langa faptul ca se pot folosi in continuare de banii clientilor si nu au niciun cost suplimentar cu efectuarea tranzactiei, nu ezita sa-si taxeze clientii. Mai mult, impun si o grila de comisionare crescatoare, in functie de valoarea platii.
La BRD, o plata catre un alt client al bancii costa 3 lei pentru sume mai mici de 500 lei, urca la 7 lei, pentru sume de pana la 50.000 lei, si ajunge la 10 lei in cazul in care suma transferata depaseste acest prag.
Si la BCR, costul perceput de banca variaza intre 3 si 9 lei in functie de suma transferata. In plus, comisionul perceput are aceeasi valoare ca si la platile interbancare, desi aici practic nu exista costuri pentru banca.
Unul dintre cele mai mari comisioane se intalneste la MKB Romexterra Bank, unde tariful perceput clientilor poate ajunge pentru un ordin de plata la 15 lei.
BCR si Raiffeisen comisioneaza mai mult populatia decat firmele mari
O alta situatie ciudata se intalneste la unele banci care taxeaza mai aspru populatia decat companiile. Astfel, exista unele banci unde o persoana care vrea sa transfere 500 lei va plati mai mult decat o corporatie care plateste 500.000 lei unui furnizor cu cont deschis la aceeasi institutie.
La Raiffeisen Bank, clientii persoane fizice si IMM-urile platesc intre 3 si 7 lei pentru a transfera o suma de bani catre contul altui client Raiffeisen Bank. Si asta, in conditiile in care, pentru aceeasi operatiune, comisionul perceput clientilor corporatii este de doar 2 lei.
La BCR, se procedeaza similar. Comisionul porneste de la 0 lei in cazul unei firme si ajunge la 8 lei doar pentru sume transferate ce depasesc 50.000 lei. Pentru populatie insa, comisionul minim este 3 lei si urca rapid la 9 lei in cazul in care suma transferata trece de 20.000 lei.
Unele banci adopta strategia inversa. Clientii companii trebuie sa plateasca mai mult daca vor sa vireze o suma de bani catre contul altui client deschis la aceeasi banca. La OTP Bank, ING Bank sau Intesa Sanpaolo Bank, in conditiile in care persoanele fizice beneficiaza de transfer intrabancar gratuit, firmele trebuie sa plateasca. La OTP Bank comisionul este de 2 lei, ING Bank percepe 5 lei, iar la Intesa Sanpaolo Bank comisionul pentru plata intrabancara initiata de o firma variaza intre 1 si 5 lei in functie de suma.
Si la UniCredit Tiriac si la Banca Carpatica se intalneste aceeasi situatie. Spre exemplu, la UniCredit companiile care doresc sa faca o plata in lei catre alt client al bancii platesc 3 lei indiferent de suma transferata, triplu fata de tariful perceput populatiei.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani