FMI ar putea relaxa conditiile impuse Romaniei si altor state est-europene
Data publicarii: 18-05-2009 | EconomieFondul Monetar International (FMI) este pregatit sa relaxeze conditiile fiscale din programele de creditare a Romaniei, Letoniei si Ungariei, ca urmare a inrautatirii conditiilor economice, a declarat sambata un oficial FMI, citat de Reuters.
Anne-Marie Gulde-Wolf, consilier senior in cadrul departamentului european al Fondului, a declarat, intr-un interviu acordat Reuters, ca este posibil ca Ucraina, care nu este membra a Uniunii Europene (UE), spre deosebire de Romania, Letonia si Ungaria, sa primeasca fonduri suplimentare fata de creditul de 16,4 miliarde dolari contractat deja, dupa ce un oficial a spus ca Kievul ar putea cauta finantare.
Reprezentanta Fondului a mai spus ca stirile din presa, potrivit carora FMI ar putea permite Budapestei sa urce la 3,9% din produsul intern brut (PIB) tinta de deficit fiscal, in cadrul revizuirii programului de creditare a Ungariei de 25,1 miliarde dolari, sunt luate in considerare si ca nu va fi nicio schimbare a politicii Letoniei in ceea ce priveste pastrarea unui curs legat la euro al monedei nationale.
Statisticile publicate in cursul saptamanii despre cresterea economica din primul trimestru au aratat ca declinul economic ce a afectat tarile est-europene membre ale UE ameninta sa coboare produsul intern brut mult sub nivelurile anticipate anterior de Fond.
FMI estimeaza ca economia Letoniei se va comprima cu 12% anul acesta, dar statisticile pentru trimestrul I indica deja o scadere cu 18%.
Riga a cerut permisiunea sa adanceasca deficitul fiscal la 7% din PIB, de la nivelul de 5% stabilit anterior cu Fondul, iar Gulde-Wof a spus ca ar putea exista o ajustare.
Fondul urmeaza, de asemenea, sa incheie saptamana viitoare o misiune de revizuire in Ungaria. Presa ungara a scris ca Budapesta a cerut permisiunea de a urca nivelul tintit pentru deficitul fiscal la 3,9% din PIB, de la 2,9% discutat anterior cu FMI.
Gulde-Wolf a spus ca persepctiva pare realista, desi negocierile nu s-au incheiat inca. "Nu vreau sa comentez cifra exacta, dar cea vehiculata este corecta", a spus reprezentanta Fondului.
"Este aceeasi situatie ca in Letonia, analizam perspective economice mai slabe si ajustam cadrul macroeconomic la aceste conditii, asa ca o anumita ajustare fiscala este garantata", a mai spus reprezentanta FMI.
In ceea ce priveste situatia Romaniei, care a inregistrat o scadere peste asteptari a PIB-ului in ianuarie-martie, de 6,4%, reprezentanta Fondului a spus ca procesul de revizuire este identic: "Daca mediul global este ceea ce se schimba si nu politicile, atunci chiar trebuie sa analizam reevaluarea programelor", a mai spus Gulde-Wolf.
Cat priveste declaratiile vicepremierului ucrainean, care mentiona ca Ucraina ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare creditulului de 16,4 miliarde dolari, reprezentanta Fondului a spus ca acest lucru este posibil, dar a precizat ca exista limite pana la care se poate imprumuta Ucraina.
"Este greu de evaluat fara sa fi existat discutii cu autoritatile, nu pot spune nimic concret", a mai declarat reprezentanta FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile