Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea infiintarii pensiilor ocupationale
Data publicarii: 15-05-2009 | EconomiePrincipiile care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, ce urmeaza a fi aprobata miercuri de Guvern, prevad obligativitatea infiintarii unui sistem suplimentar de pensii ocupationale, urmand ca odata cu aparitia Legii sa existe doua pensii de stat, a declarat, vineri, Mihai Seitan.
"Am stabilit opt principii care vor sta la baza noii Legi unitare a pensiilor publice, cu reprezentantii ministerelor si cu ministrul Muncii Marian Sarbu. Primul pricipiu propune existenta unui sistem unitar de pensii pentru toate categoriile profesionale care fac venituri din castigurile salariale. Totodata pensiile vor fi calculate in functie de contributia fiecarui angajat si in functie de durata cu care s-a contribuit la sistemul public de pensii", a afirmat consilierul de stat in guvern pentru munca si protectie sociala.
Cel de-al IV-lea principiu sustine ca toate pensiile vor fi calculate la fel pentru toti angajatii, iar un alt principiu propune "existenta ideii de solidaritate intre generatii, astfel incat sa poata fi sustinute si pensiile mai mici sau pensiile celor care n-au contribuit destul la sistemul public de pensii".
Noua lege a pensiilor introduce obligativitatea contributiei atat pentru angajator, cat si pentru angajat, precum si principiul repartitiei, care spune ca "veniturile care se colecteaza acum vor fi repartizate actualilor pensionari".
Cel de-al optulea principiu propune "obligativitatea introducerii pensiilor ocupationale".
"Toate categoriile profesionale pot sa-si faca pensii ocupationale. De exemplu, politistii, profesorii, functionarii publici si militarii pot contribui la acest sistem si la final vor exista doua pensii. Totusi, exista posibilitatea de a nu avea toate sistemele resursele financiare pentru introducerea pensiilor ocupationale", a mai spus Seitan.
Reprezentantul executivului a precizat ca cele opt principii urmeaza a fi aprobate saptamana viitoare in guvern si ca in nota ce va fi inaintata executivului se va solicita realizarea unui studiu de impact pentru a cunoaste necesarul de resurse bugetare pentru punerea in aplicare a noii legi.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile