2,4 milioane de romani vor sa plece din tara
Data publicarii: 15-05-2009 | EconomieJumatate dintre cei care vor sa paraseasca Romania sunt tineri cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani. Alte doua milioane de oameni au plecat in ultimii 10 ani. Potrivit prognozelor, in 2050, populatia Romaniei va scadea la 16 milioane de locuitori.
Alexandra Asanache are 23 de ani si este absolventa de italiana-franceza la Universitatea din Bucuresti. De trei luni isi cauta de munca, dar angajatorii romani i-au oferit 1.000 de lei pe luna pentru noua ore de lucru pe zi.
Norocul i-a suras insa din Slovenia, unde va pleca saptamana viitoare pentru un job intr-un call-center. "E mai usor sa te angajezi in strainatate decat in Romania!", rade Alexandra. "In momentul in care am aplicat m-au si sunat angajatorii sloveni.
Pana acum, am dat mai multe interviuri de etapa, pe care le-am luat. Iar de saptamana viitoare voi pleca acolo". In Slovenia, Alexandra va castiga 650 de euro pe luna (2.500 de lei) si bonusuri de activitate. In plus, cazarea ii va fi asigurata.
Tinerii, mai tentati sa paraseasca tara
Potentialul de emigrare al Romaniei este de 2,4 milioane de persoane, se arata intr-un sondaj prezentat ieri de Ministerul Tineretului. Cercetarea intitulata "Tinerii si preocuparile lor" si realizata de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB) a fost efectuata in perioada 6-10 mai 2009 pe un esantion de 2.004 persoane, din care au fost selectati tinerii cu varste intre 18 si 34 de ani. Alte doua milioane de romani au parasit teritoriul Romaniei, potrivit ultimului recensamant facut in 2002.
Dintre cei 2,4 milioane de romani care ar dori sa plece, aproape jumatate (un milion) sunt tineri cu varste intre 18 si 34 de ani. Din numarul total al romanilor cu dor de duca, aproximativ 600.000 sunt foarte hotarati, iar 250.000 dintre acestia sunt tineri intre 18 si 34 de ani. Initiatorii sondajului sustin ca tinerii sunt mult mai tentati decat restul populatiei sa paraseasca Romania pentru a se stabili in alta tara. Mai mult de o treime (37%) spun ca este posibil sa se mute definitiv.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in Romania traiesc peste 5 milioane de tineri cu varste intre 20 si 34 de ani. "Intre intentia tinerilor de a pleca si materializarea ei e o mare deosebire. Tinerii pleaca pentru ca aici nu au loc de munca, locuinta si cariera lor se afla sub semnul intrebarii", a explicat sociologul Hanibal Dumitrascu.
Cariera si banii, in top
Potrivit cercetarii, pentru tineri importante sunt cariera si banii. Locul trei in top este ocupat de terminarea studiilor. Sondajul arata ca romanii aleg pe primele locuri sanatatea, familia, siguranta zilei de maine, credinta in Dumnezeu, cinstea si copiii.
Sondajul mai indica faptul ca 55% din tineri vor ca Ministerul Tineretului sa le creeze spatii de agrement, sali de sport si stadioane.
Fotbalul ramane sportul cel mai agreat de tineri. Intrebati cate ore de sport ar trebui sa fie facute la scoala, 60% au optat pentru trei ore sau mai multe. Tinerii cred ca statul ar trebui sa le ofere locuri de munca, locuinte, o educatie adecvata si salarii bune.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica, in 1990 populatia Romaniei era de 23.211.395 de persoane. Pana in 2008 aceasta a scazut la 21.528.627. Emigrarea este una dintre cauze.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani