Fitch: Ajustarea deficitului de cont curent al Romaniei prezinta riscuri ridicate
Data publicarii: 15-05-2009 | EconomieCorectia deficitului de cont crent al Romaniei prezinta riscuri ridicate in conditiile lipsei unui sprijin din partea exporturilor si va duce la o corectie severa a cererii interne si a produsului intern brut, se arata in ultimul raport al agentiei de rating Fitch.
"Fitch considera ca riscurile cele mai mari le prezinta tarile cu dezechilibre majore si posibilitate redusa de adaptare (referitor la capacitati comerciale reduse, curs de schimb fix si inflexibilitatea pietei muncii si a productiei interne)", se mentioneaza in raport.
Pe de alta parte, Romania este mentionata ca una din tarile cu o rata medie de flexibilitate si capacitate de a se adapta la socurile fluxurilor de capital.
In conditiile in care procesul de ajustare externa a inceput deja pe fondul scaderii fluxurilor de capital si a apetitului la risc, recesiunea globala va ingreuna reechilibrarea si recuperarea prin cresterea exporturilor, sustine Fitch, precizand ca se asteapta la o contractie severa a cererii interne si a produsului intern brut (PIB).
"Recesiunea globala si colapsul la nivelul comertului international va face dificila largirea exporturilor si pune povara ajustarii pe reducerea cererii interne", mai arata analisii agentiei de evaluare financiara.
Chiar daca riscurile legate de dependenta de moneda straina sunt considerate la un nivel mediu, ca si cele care ar putea fi generate de dependenta de finantare externa, Romania prezinta, per ansamblu, un risc "mediu spre ridicat" in ce priveste finantarea externa.
Agentia de rating a retrogradat Romania cu doua trepte, in 10 noiembrie 2008, la un calificativ fara recomandare de investitii (junk), si a mentinut perspectiva negativa a ratingului pentru datoria pe termen lung.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani