S & P mentine ratingul Romaniei la nivel speculativ
Data publicarii: 15-05-2009 | EconomieStandard & Poor's a mentinut joi ratingul Romaniei la nivel speculativ (junk), in contextul in care economia tarii a intrat intr-o recesiune grava, iar somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, arata un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Perspectiva asociata ratingurilor ramane 'negativa', mai arata comunicatul S & P. In octombrie 2008, Standard & Poor's a coborat cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile pe termen lung si scurt in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B', si pentru creditele in lei pe termen lung, de la 'BBB' la 'BBB-'.
Decizia agentiei de evaluare financiara a scos Romania din categoria statelor care au calificative din categoria "investment grade", acordate de aceasta agentie.
Moody's este singura din cele trei mari agentii de rating care mai acorda Romaniei rating investitional, dupa ce S & P si Fitch au coborat, in toamna anului trecut, calificativul tarii la nivel speculativ (junk).
"In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interne", a declarat analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's.
Prin urmare, economia a intrat intr-o recesiune grava, iar deficitul de cont curent, care a ajuns la 12,5% din produsul intern brut (PIB) in 2008, se ajusteaza si ar putea sa se ingusteze pana la mai putin de 6% din PIB in 2009.
Rezultatul acestor evolutii este o temperare a cresterii salariilor si a inflatiei, desi evolutia acesteia depinde de o posibila continuare a deprecierii cursului valutar.
Somajul se extinde si ar putea depasi nivelul de 11% pana in 2011, desi perspectivele raman nesigure, iar somajul este extrem de sensibil la dinamica de crestere a tarilor vecine mai bogate ale Romaniei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani