Romanii platesc impozit, chiar daca au venituri zero
Data publicarii: 13-05-2009 | AfaceriMediul de afaceri din Romania resimte din ce in ce mai mult efectele crizei financiare, iar pe langa acestea, firmele se confrunta cu multimea de taxe si impozite pe care guvernantii le anunta de pe o zi pe alta. Cu scopul de a colecta cat mai multi bani la buget a fost introdus si controversatul impozit forfetar fara a se fi analizat atent consecintele acestuia, sustin reprezentantii mediului de afaceri.
In aceste conditii se constata ca desi o firma nu inregistreaza profit, aceasta este obligata sa plateasca un impozit de 2.200 lei, ceea ce nu face altceva decat sa descurajeze continuarea oricarei alte activitati. ''Pentru venituri zero se plateste impozit in acest caz pentru ca nu cred ca o firma vrea sa isi continue activitatea din moment ce nu obtine profit'', a declarat ieri Gratiela Iordache, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice, in cadrul unui seminar pe tema impozitului forfetar. In aceste conditii, Iordache a recomandat microintreprinderilor care se confrunta cu astfel de probleme sa se declare inactive pentru ca ''nu se supara nimeni''.
Impozitul forfetar ar trebui sa combata evaziunea fiscala
Pe de alta parte, Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a atras atentia ca scopul impozitului forfetar a fost acela de a combate evaziunea fiscala, iar acest lucru nu trebuie uitat. ''In Romania evaziunea fiscala este la cote ridicate. Introdus pentru o anumita perioada de timp, impozitul forfetar ar trebui sa faca o selectie a firmelor si are ca scop «insanatosirea» mediului de afaceri si combaterea evaziunii fiscale'', a declarat presedintele CCIB.
In urma introducerii impozitului forfetar un numar mare de firme si-au suspendat activitatea, iar starea multora nu este deloc imbucuratoare. Astfel, circa 30-35% dintre firmele din Romania, respectiv peste 200.000 de agenti economici fara venituri sau angajati, vor fi inchise dupa introducerea impozitului minim, a mentionat, presedintele CCIB.
Totodata, Dimitriu a aratat ca introducerea impozitului minim a fost necesara in contextul in care economia subterana a reprezentat anul trecut peste 20% din Produsul Intern Brut.
"Impozitul minim nu va avea o durata de patru ani cat dureaza mandatul guvernului, cred ca va fi suficient un an" a adaugat Dimitriu. Pe de alta parte, reprezentanti din mediul de afaceri sustin ca guvernantii nu au luat in calcul o serie de aspecte atunci cand au introdus impozitul forfetar. Astfel, potrivit acestora ''nu este normal ca o microintreprindere care nu a avut activitate un an de zile, din varii motive, sa zicem ca din motive medicale, de ce sa fie obligata sa plateasca impozit daca nu are profit, sau de ce sa-si suspende activiatea?'', au atras atentia sursele citate.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani