Pilon II: Garantarea de randamente peste inflatie ar afecta participantii

Data publicarii: 12-05-2009 | Finante-Banci

Garantarea unor randamente cel putin egale cu rata inflatiei pentru pensiile private obligatorii de pe pilonul II este imposibila din punct de vedere tehnic si, in plus, o astfel de masura ar afecta negativ participantii, sustin reprezentantii APAPR si CFA.

De asemenea, propunerea este incompatibila cu legislatia actuala a Romaniei si nu are corespondent in niciunul din cele 11 state cu sistem de pensii private asemanator celui romanesc, sustine Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

"Sistemul romanesc de pensii private ofera deja doua garantii foarte solide, dintre care una lipseste din practica regionala. Practic, niciun roman nu va primi din sistemul privat o pensie mai mica decat suma economiilor pe care le-a facut in acest sistem. Parlamentul Romaniei a inteles deja aceste argumente si a respins anul trecut o propunere legislativa care continea si aceasta propunere", se mai arata in comunicat.

APAPR sustine ca daca propunerea de "garantare a inflatiei" in Pilonul II ar fi "testata" si in Romania, pe banii celor 4,6 milioane de romani care economisesc in acest sistem (dintre care circa 40% in mod voluntar, avand intre 35 si 45 de ani), ea ar avea ca efect imediat reducerea la zero a concurentei intre fonduri, care ar adopta aceeasi strategie investitionala.

"Piata ar ajunge astfel la o alocare suboptimala a plasamentelor investitionale, in defavoarea participantilor. Masura ar plafona randamentele fondurilor si ar scoate de pe piata, unul cate unul, fondurile de pensii, iar in final sistemul s-ar prabusi sub propriile costuri", se mai arata in comunicat.

De asemenea, CFA Romania atrage atentia asupra corelatiei dintre randamentul asteptat si nivelul de risc asumat, astfel ca la un nivel constant al contributiei, o diferenta de 1,5% in randamentul anual pe 30 de ani reduce valoarea acumulata la pensie cu aproape un sfert.

In plus, CFA a precizat ca rata inflatiei din Romania este un indicator greu de prognozat.

"Nu exista practic, in piata romaneasca, instrumente al caror randament sa fie legat de rata inflatiei (precum TIPS - Treasury Inflation Protective Securities din SUA). Chiar si in cazul in care statul ar fi dispus sa ofere astfel de instrumente la volumele necesare, participantii ar deveni 'prizonierii' unui singur emitent (statul roman) care, neavand concurenta, ar putea oferi randamente neatractive. In ultima instanta, aceasta ar fi o forma de nationalizare a sistemului de pensii", arata CFA Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: