Doar unul din opt romani a donat 2% din venituri
Data publicarii: 12-05-2009 | Finante-BanciMii de fundatii din toata tara au declansat in aceste zile lupta pentru cota de 2% din impozitele contribuabililor, care ar putea fi dirijata catre proiectele lor umanitare.
Potrivit Codului Fiscal, contribuabilii, persoane fizice, au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe veniturile globale obtinute in anul precedent catre o entitate nonprofit, asociatie sau fundatie, acesti bani urmand sa serveasca actelor caritabile. Daca salariatii nu isi exprima aceasta optiune, prin fisa fiscala care trebuie trimisa Administratiei Financiare pana pe 15 mai 2009, cota de 2% (aplicata impozitului total de 16%) ramane la stat. In aceste zile, mii de entitati nonprofit din toata tara care se ocupa de copii, batrani, bolnavi, caini, viata spirituala, ecologie, medicina, femei batute, locuinte protejate etc. au inceput batalia pe cotele de 2% care ar putea ajunge in conturile lor. Concurenta pentru acesti bani este acerba si, drept urmare, fundatiile mai bogate au ajuns chiar sa dea spoturi publicitare la televiziune, pentru a-si populariza binefacerile si a atrage cat mai multi sustinatori financiari.
Alte fundatii, mai sarace, recurg la mesaje in cutiile postale, la e-mail-uri, la publicitate pe Internet sau se ofera sa asiste contribuabilii la elaborarea complexa a declaratiilor de venit, in speranta ca-si vor primi de la ei mult asteptatul procent. Aspirante la acesti bani au devenit in ultima vreme bisericile, asociatiile profesionale si muzeele.
Banii obtinuti din cota de 2% ajuta fundatiile, insa ei sunt putini, iar campania pentru popularizarea acestei masuri este disproportionata in raport cu incasarile de la contribuabili, considera Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice. "S-au bagat mai multi bani in popularizarea acestui 2% decat se vor obtine din cota de 2%. Deci nu este o mare miza. O persoana cu un venit de un milion de euro poate redirectiona, de pilda, prin 2% doar 3.200 de euro catre o fundatie", arata Moraru.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani