Doar unul din opt romani a donat 2% din venituri
Data publicarii: 12-05-2009 | Finante-BanciMii de fundatii din toata tara au declansat in aceste zile lupta pentru cota de 2% din impozitele contribuabililor, care ar putea fi dirijata catre proiectele lor umanitare.
Potrivit Codului Fiscal, contribuabilii, persoane fizice, au posibilitatea sa directioneze 2% din impozitul pe veniturile globale obtinute in anul precedent catre o entitate nonprofit, asociatie sau fundatie, acesti bani urmand sa serveasca actelor caritabile. Daca salariatii nu isi exprima aceasta optiune, prin fisa fiscala care trebuie trimisa Administratiei Financiare pana pe 15 mai 2009, cota de 2% (aplicata impozitului total de 16%) ramane la stat. In aceste zile, mii de entitati nonprofit din toata tara care se ocupa de copii, batrani, bolnavi, caini, viata spirituala, ecologie, medicina, femei batute, locuinte protejate etc. au inceput batalia pe cotele de 2% care ar putea ajunge in conturile lor. Concurenta pentru acesti bani este acerba si, drept urmare, fundatiile mai bogate au ajuns chiar sa dea spoturi publicitare la televiziune, pentru a-si populariza binefacerile si a atrage cat mai multi sustinatori financiari.
Alte fundatii, mai sarace, recurg la mesaje in cutiile postale, la e-mail-uri, la publicitate pe Internet sau se ofera sa asiste contribuabilii la elaborarea complexa a declaratiilor de venit, in speranta ca-si vor primi de la ei mult asteptatul procent. Aspirante la acesti bani au devenit in ultima vreme bisericile, asociatiile profesionale si muzeele.
Banii obtinuti din cota de 2% ajuta fundatiile, insa ei sunt putini, iar campania pentru popularizarea acestei masuri este disproportionata in raport cu incasarile de la contribuabili, considera Adrian Moraru, director adjunct la Institutul pentru Politici Publice. "S-au bagat mai multi bani in popularizarea acestui 2% decat se vor obtine din cota de 2%. Deci nu este o mare miza. O persoana cu un venit de un milion de euro poate redirectiona, de pilda, prin 2% doar 3.200 de euro catre o fundatie", arata Moraru.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile