Transferurile interbancare refuza sa se ieftineasca
Data publicarii: 12-05-2009 | Finante-BanciNu toate bancile au ieftinit platile interbancare, desi costurile suportate au scazut semnificativ in ultimii ani. In plus, bancile taxeaza mai aspru clientii atunci cand efectueaza viramente de valori mai mari, cu toate ca efectuarea tranzactiei nu genereaza cheltuieli suplimentare.
In 2005, sistemul electronic de plati operat de Transfond a devenit functional, ceea ce urma sa aduca importante castiguri de eficienta in decontarea platilor bancare, atat la nivel de costuri, cat si de rapiditate.
Asa cum s-a observat in ultimii ani, ambele aspecte au cunoscut imbunatatiri. Dar in timp ce bancile au beneficiat din plin de noile avantaje, clientii sunt mai putin norocosi.
Cum se deruleaza o plata interbancara?
Pentru a intelege mai bine, e bine de stiut ce rol are sistemul electronic de plati. Acesta intervine atunci cand un client face o plata intr-un cont deschis la o alta banca, ceea ce se numeste virament interbancar. Sistemul electronic colecteaza informatii despre toate aceste plati si stabileste ce sume datoreaza bancile intre ele, ca urmare a acestor viramente. Datoriile dintre banci sunt stinse apoi prin compensare (se transfera doar diferenta dintre datoriile reciproce ale bancilor), ocazie cu care banca beneficiarului intra in posesia banilor. Tot ce mai trebuie facut pentru ca plata sa se finalizeze este ca banca respectiva sa puna banii in contul clientului.
Costurile scad, tarifele cresc
Inainte de introducerea sistemului electronic, Transfond incasa pentru aceasta operatiune 2,2 lei, jumatate din suma fiind platita de banca platitorului, iar cealalta jumatate de banca beneficiarului. Bancile transferau integral apoi aceste costuri clientilor, prin comisioanele percepute. Transfond si-a redus in timp semnificativ costurile si percepe astazi doar un comision de 0,58 lei de la banca platitorului. Cu toate acestea, nu toate bancile au transmis si clientilor economia de costuri.
De exemplu, in 2004 (inainte de introducerea sistemului electronic), un ordin de plata interbancar de 250 lei il costa pe platitor 4,1 lei la BCR si BRD, 3,6 lei la Raiffeisen Bank si 4,6 lei la Volksbank, pentru a lua in calcul cele mai importante banci. Acum aceeasi operatiune costa 3 lei la BCR si BRD. In schimb, comisionul a urcat la 4 lei la Raiffeisen si la 6 lei la Volksbank.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile