Proprietarii vand casele mai ieftin decat constructorii
Data publicarii: 11-05-2009 | ImobiliareBlocajul pietei aduce oferte avantajoase pentru clientul final.Apartamente mai ieftine decat cele oferite de catre dezvoltatori se vand, mai nou, in cadrul acelorasi ansambluri rezidentiale.
Locuintele ieftine ar putea fi oferta-bomba a anului 2009, lansata pe piata de catre investitorii de proportii din imobiliarul autohton. "Dezvoltatorii au, teoretic, libertatea de a reduce preturile", spune Nimrod Zvik, directorul de marketing al Be Igloo, compania care se ocupa de vanzarea celor 800 de apartamente din portofoliul Romania Invest.
Pana acum, investitorii de portofoliu au recurs la diferite strategii de marketing pentru a-si face ofertele mai atractive. Un alt jucator major din piata, compania canadiana care functioneaza acum sub brandul "de Benevo", a venit cu un concept nou: acela de magazin de case.
Unul dintre principalele atuuri consta in varietatea optiunilor disponibile: 900 de apartamente in 13 proiecte imobiliare derulate in Bucuresti si in Brasov.
Profituri de sub 10% la vanzator
Diminuarea semnificativa a preturilor, prin reducerea marjelor de profit pana la sub 10%, in cazul Romania Invest, se anunta a fi masura cea mai inspirata din perspectiva cumparatorului.
"Avand in vedere ca investitorii de portofoliu au cumparat un numar limitat de proprietati, evident ca acestea se vor epuiza cel mai repede", crede Radu Zilisteanu, analist imobiliar.
In opinia sa, dezvoltatorii nu vor scadea neaparat preturile. Spre deosebire de investitori, cei dintai sunt mult mai constransi de unele aspecte financiare. Pe de o parte, ei nu-si pot reduce marjele de profit sub un anumit nivel; pe de alta parte, sunt conditionati de banci sa nu scada prea mult preturile, altfel nu-si vor putea rambursa creditele.
"Nu cred ca dezvoltatorii vor fi pusi in pericol de aceasta chestiune", subliniaza, totusi, Zilisteanu. Aceasta deoarece ei au un avantaj semnificativ: daca investitorii sunt interesati sa vanda cat mai repede si, daca se poate, cu banii jos, dezvoltatorii pot oferi scheme de finantare pe o perioada mai indelungata, ceea ce poate fi extrem de atractiv pentru cumparatorul final.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile