Cum va arata superjandarmul fiscal pe timp de criza
Data publicarii: 11-05-2009 | Finante-BanciPerchezitii, confiscari, legitimari de persoane. Comisarii Garzii Financiare au capatat de ieri atributii sporite, printr-o ordonanta de urgenta al carei scop declarat este imbunatatirea procedurilor fiscale si diminuarea evaziunii. Inspectorii Garzii Financiare (GF) vor avea dreptul sa confiste bunuri, sa legitimeze persoanele aflate la locul controlului si sa participe activ la perchezitii. Garda va putea solicita sa participe, impreuna cu organele abilitate, la efectuarea perchezitiilor in localuri publice sau particulare cum ar fi case, curti, dependinte si gradini, daca exista indicii ca in aceste locuri sunt ascunse documente, marfuri sau se desfasoara activitati care genereaza evaziune fiscala.
Angajatii GF vor putea sa confiste bunurile a caror provenienta, fabricatie, depozitare, transport sau desfacere este ilicita. Vor fi supuse confiscarii si veniturile care provin din activitati comerciale ilegale, precum si documentele financiar-contabile si de alta natura care pot servi la dovedirea contraventiilor sau infractiunilor.Potrivit actului normativ, inspectorii Garzii vor putea sa legitimeze si sa stabileasca identitatea administratorilor unitatilor controlate, precum si a oricaror altor persoane implicate in savarsirea contraventiei sau a faptelor de natura infractionala si sa solicite acestora explicatii scrise referitoare la faptele constatate. "In acest mod va creste operativitatea si eficienta actiunilor desfasurate de Garda Financiara si, implicit, a volumului veniturilor atrase la buget", se arata in nota de fundamentare.
Totodata, ordonanta stabileste si noi reguli in privinta cazierului fiscal. Guvernul vrea sa limiteze posibilitatea ca persoanele care si-au inchis firmele cu datorii catre stat sa-si infiinteze apoi alte societati, fentand legislatia.
"In prezent, este bine cunoscut fenomenul autolichidarii societatilor comerciale care acumuleaza obligatii bugetare semnificative si infiintarea de noi societati de catre aceiasi asociati si/sau administratori, fara ca aceste fapte si proceduri evazioniste sa fie inscrise in cazierul fiscal", se explica in document.De acum inainte, cazierul fiscal va fi actualizat cu faptele sanctionate de legile fiscale, financiare, vamale, precum si cele care privesc disciplina financiara, comise de asociatii firmelor. De asemenea, vor fi inscrise si cazurile in care, prin hotarare judecatoreasca, s-a decis atragerea raspunderii solidare a unui asociat cu un debitor declarat insolvabil sau insolvent.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile