Optimismul, arma secreta anticriza
Data publicarii: 09-05-2009 | EconomieDupa o serie de dusuri din ce in ce mai reci din partea autoritatilor cu prognoze tot mai sumbre pentru acest an, in ultimele zile, oficialii Romaniei au schimbat placa.
Abia acum o luna, odata cu rectificarea bugetara, Ministerul Finantelor a anuntat noile estimari economice: deficit bugetar de 5,1% din PIB, inflatie de 5,8% si, in loc de crestere economica de 2,5%, recesiune de -4%. Improspatarea prognozelor era necesara in contextul negocierilor cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) pentru obtinerea imprumutului extern.
Ulterior, cifrele guvernului au fost confirmate de FMI, care a publicat o prognoza de recesiune de -4,1% si o inflatie de 5,9%. CE a publicat estimari similare: recesiune de -4% si deficit bugetar de 5,1% din PIB.
BNR, in campanie de marketing
Surprinzator insa, in ultimele zile, reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei (BNR) se pare ca au pornit o campanie de "ridicare a tonusului" economiei Romaniei, care ar stagna din cauza unui efect psihologic. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, "sunt firme care au cerere pentru produse, dar au decis sa mai astepte cu productia, deoarece le este frica". El a mai spus ca guvernul, BNR si bancile trebuie sa ia "masuri concrete" pentru a reda increderea in economie.
Insa pana la actiuni concrete, oficialii bancii centrale au demarat o campanie de imagine pentru viitorul frumos al Romaniei. Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, joi, ca inflatia se va diminua in urmatoarele luni, ba chiar a modificat in scadere estimarea pentru anul in curs de la 4,5% la la 4,4%. Si ca sa dea un semnal optimist, el a mai vorbit si despre "reducerea relativa a riscului de depreciere a monedei nationale".
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani