Economia romaneasca isi revine din lesin

Data publicarii: 08-05-2009 | Economie

Cursul e mai stabil, dobanda scade, riscul de tara s-a mai redus dupa ce au venit banii de la FMI, productia industriala da semne de revenire, caderea comertului incepe sa se opreasca, cresc salariile si bursa, iar guvernatorul BNR pariaza ca vom termina anul cu PIB pe plus.

Ultimele evolutii economice, masurate prin date statistice sau evaluate prin declaratii ale oficialilor, par sa indice un start al insanatosirii economice. Astfel, veniturile bugetare colectate in luna aprilie sunt aproape egale cu cele din luna aprilie a anului trecut si, cel mai important, pentru prima data in acest an respecta programul de incasari al Ministerului Finantelor. Potrivit unor surse, statul a incasat in aprilie, din impozite si taxe, 15,28 miliarde de lei. Datele statistice oficiale nu sunt disponibile inca.
 
Apoi, cifra de afaceri din industrie, comunicata de Institutul National pentru Statistica in luna martie, a crescut cu 20% fata de februarie, pentru prima data de la sfarsitul toamnei trecute.

Tot un semn al repornirii motoarelor industriei este si cresterea comenzilor: in martie, comenzile noi in industrie, industrie care arata cum pot evolua afacerile in viitor, au crescut cu 4% fata de februarie.
 
Se pare ca asistam si la o relansare viitoare a constructiilor, dat fiind ca, in martie, numarul de autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale a crescut cu 16% fata de februarie, aici asistand, adevarat, si la o anumita sezonalitate. Si comertul pare ca o duce mai bine, in sensul ca s-a oprit din cadere. Astfel, vanzarile cu amanuntul din martie au avut acelasi nivel cu cel din februarie, potrivit datelor Eurostat. Pe de alta parte, castigul salarial mediu net a crescut in martie cu 44 de lei (3,2%) fata de februarie, sarind pragul de 1.400 de lei.
 
Asistam de asemenea la o revenire in forta a pietei de capital, incurajata de rezultatele pozitive ale companiilor. In orice caz, mai bune decat asteptarile. Indicele BET al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care cuprinde cele mai lichide 10 actiuni din piata, a crescut din februarie pana acum cu circa 37%, dupa o lunga perioada de scadere. Miercuri, acesta sarea de pragul psihologic de 3.000 de puncte, dupa ce in februarie se plasa la circa 2.250 de puncte.
 
O imbunatatire sensibila se vede si la cursul valutar, care cunoaste in ultimele saptamani o perioada de relativa stabilitate, ajungand joi la 4,12 lei/euro, evolutie generata in principal de imprumutul extern. Si, potrivit declaratiilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, se pare ca era fluctuatiilor majore a cam apus. "Varful presiunilor speculative si nespeculative asupra cursului de schimb consideram ca a trecut. (...) Este adevarat ca si politicile fiscale si salariale, cu toate greutatile lor, sunt mult mai adecvate, comparativ cu ce se intampla in toamna, cu promisiunile electorale sau cu ce se prefigura, hai sa spunem, in luna decembrie", a afirmat Isarescu. Iar aceasta stabilitate a cursului vine si pe fondul unei anticipatii de scadere a inflatiei (BNR chiar a diminuat prognoza de inflatie pentru acest an), guvernatorul spunand ca "dezinflatia se va instala pe o perioada de cateva trimestre".

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: