Lupta anticriza, doar pe hartie
Data publicarii: 07-05-2009 | EconomieLa inceputul lunii ianuarie cand a avut loc Conferinta Nationala a Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) in cadrul careia intreprinzatorii romani din toate sectoarele economice au propus masuri care pot salva economia romaneasca, Guvernul Boc s-a angajat ferm ca va prelua o parte din aceste masuri anticriza.
Printre acestea se numara scutirea de impozit pe profitul reinvestit, simplificarea Codului Fiscal, inlaturarea costurilor care genereaza bariere birocratice, reducerea taxelor fiscale, reesalonarea datoriilor firmelor bun-platnice, plata datoriilor statului restante din 2008 si din primele doua luni ale anului 2009 pana la 15 aprilie si operationalizarea fondului suplimentar alocat CEC Bank, cu destinatie pentru investitii si dezvoltarea agentilor economici, dar si majorarea capitalului EximBank.
Dar ce s-a realizat pana acum? Nimic. Mai exact, Guvernul, din lungul sir de masuri ce trebuiau luate in mare parte pana acum, nu a reusit decat sa majoreze capitalul celor doua banci, CEC si EximBank, si sa faca operational Fondul de Contragarantare. Dar se pare ca nici la aceste doua masuri treaba nu este terminata, pentru ca Fondul este teoretic realizat, adica tot pe hartie, dar practic, banii inca nu au ajuns aici, iar in ceea ce priveste banii pentru cele doua banci autohtone, stau in vistieria institutiilor, neajungand inca la IMM. Astfel, reprezentantii mediului de afaceri sustin ca Guvernul a cam ''uitat'' de promisiunile facute atunci si suntem deja in luna mai, iar guvernantii nu au facut nimic cu aceste masuri, ele ramanand doar pe hartie.
In plus, intreprinzatorii spun ca totul a ramas pe hartie si datorita scandalului cu impozitul forfetar, dupa anuntarea acestei taxe, toti au ''uitat'' de promisiunile facute.
In schimb, in ceea ce priveste restul masurilor care trebuiau luate, totul este in ceata, nimeni nu stie cand vor fi luate, si daca vor fi luate in forma initiala, si nu vor fi modificate, dupa bunul plac al guvernantilor. Stim doar ca intreprinzatorii din constructii vor sa dea in judecata statul, pentru ca nici pana acum nu le-au fost platite datoriile aferente, iar cu simplificarea Codului Fiscal si cu reducerea taxelor fiscale am cam inteles cum sta treaba. In loc sa fie reduse taxele, guvernantii ne-au mai aplicat un bir, si anume, controversatul impozit minim, care, spun ei, va afecta doar firmele care nu-si plateau darile catre stat.
Patronatele trag un semnal de alarma
Presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, reamintea marti guvernantilor de promisiunile facute, in vederea salvarii de la faliment sau de la blocaj a zeci de mii de societati, majoritatea cu potential de dezvoltare in conditii economice normale, si declara, totodata, ca este vital pentru firmele romanesti ca aceste masuri anticriza sa fie luate cat mai urgent.
''Vreau sa reamintesc Guvernului ca la inceputul anului a facut niste promisiuni, dar care inca nu se vad. Nu este bine pentru economia romaneasca ca aceste masuri anticriza sa ramana intr-o mapa pe un birou, ci ele trebuie aplicate urgent daca vrem sa mai salvam cateva firme de la faliment si daca vrem sa salvam economia, care in acest moment este pe topogan. Din cate masuri s-au promis pana acum nu am vazut decat infiintarea Fondului de Contragarantare, care speram noi ca va deveni si operationala, si s-au alocat fonduri suplimentare catre Eximbank si CEC pentru a sustine IMM. In schimb, despre masurile vitale, cele mai importante care trebuiau luate, nimeni nu mai spune nimic, raman inca la faza de promisiuni. Nu stim nimic despre neimpozitarea profitului reinvestit, de reesalonarea datoriilor, dar stim, in schimb, ca vom plati un impozit minim'', a declarat, marti, Ovidiu Nicolescu, in cadrul unei conferinte de presa a CNIPMMR.
Nici nu s-a dat, ca s-a si luat
Mai mult decat atat, vicepresedintele Consiliului pentru IMM, Florea Parvu, declara ca in urma promisiunilor facute de Guvern, privind neimpozitarea profitului reinvestit din trimestrul al doilea, multi intreprinzatori si-au reinvestit deja profitul. ''Sunt firme care si-au facut niste calcule si au decis sa-si reinvesteasca profitul, si-au facut hale, si-au modernizat echipamentele, lucruri benefice afacerii lor, iar acum se pare ca guvernantii vor ca aceasta masura sa fie aplicata partial, si in plus, ca se va aplica din semestrul al doilea si nu din trimestrul doi. Asa ceva nu este posibil, sa vii sa schimbi o masura cand nici nu ai aplicat-o. Guvernul nici nu a dat bine ceva, ca l-a si luat inapoi'', declara Florea Parvu.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani