AmCham solicita modificarea codului fiscal pentru imbunatatirea mediului de afaceri

Data publicarii: 07-05-2009 | Afaceri

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) solicita modificarea codului fiscal prin introducerea in legislatiei a unui an fiscal, altul decat cel calendaristic, si posibilitatea agentilor economici de a beneficia de rambursarea taxelor si impozitelor in termen legal, a spus Ionut Simion.

Potrivit partenerului in departamentul de taxe al companiei PricewaterhouseCoopers si membru in cadrul consiliului director al AmCham, Ionut Simion, Camera de Comert Americana in Romania lucreaza in prezent la punerea la punct a unui set complex de masuri privind toate titlurile din codul fiscal, in sensul imbunatatirii amendarii si modernizarii prevederilor existente, astfel incat codul fiscal sa fie un element util, atat pentru autoritati, cat si pentru agentii economici.

"Ca masuri, promovam introducerea legislatiei de holding, care sa dea sansa agentilor economici sa isi desfasoare activitatea in Romania, nu in alte tari care au o legislatie mai permisiva. De asemenea, dorim introducerea unor reglementari care sa permita agentilor economici sa foloseasca un an fiscal, altul decat cel calendaristic, care se utilizeaza in prezent si masuri care sa permita agentilor economici sa beneficieze de rambursarea impozitelor si taxelor pe care le au de primit de la stat, in termenul legal sau sa beneficieze de dobanzi pentru sumele care stau la bugetul de stat", a mai spus Ionut Simion.

In plus, acesta a adaugat ca AmCham doreste ca agentii economici  sa fie consultati in procesul legislativ la care sa participe si Agentia Nationala de Administrare Fiscala(ANAF), motivand ca agentia este cea care aplica legislatia si uneori modul in care o face difera de intelegerile initiale.

Country general managerul Xerox si membru in consiliul director al Camerei de Comert americane, Marius Pesinaru, a declarat ca AmCham Romania solicita, de asemenea, modificarea Codului muncii, astfel incat acesta sa flexibilizeze relatiile de munca intre angajat si angajator.

"Dorim sa avem un mediu propice dezvoltarii businessului, iar pentru aceasta au fost trimise la Ministerul Muncii peste 70 de amendamente la codul muncii, legea sindicatelor si la contractele colective de munca pentru modificarea relatiilor de munca dezechilibrate puternic inspre angajat", a mai adaugat Marius Pesinaru.

Acesta a explicat ca in prezent, codul muncii avantajeaza angajatul, exemplificand prin faptul ca, intr-o companie, concedierea este un proces dificil in legislatia din Romania.

Camera de Comert americana in Romania mai are ca obiective promovarea implementarii e-government in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in domeniul sanatatii publice, doreste cresterea accesului populatiei la serviciile medicale de calitate si suplimentarea finantarii sistemului sanitar prin introducerea asigurarilor private de sanatate.

De asemenea, in domeniul energiei, AmChm solicita adoptarea unor reguli stricte privind eficienta energetica si conservarea acesteia, atat pentru sectorul public, cat si pentru cel privat. In domeniul concurentei, AmCham are ca obiectiv promovarea unor masuri de armonizare a legislatiei romanesti din domeniul concurentei cu  reglementarile comunitare si practica din alte state mebre ale Uniunii Europene(UE).

Un alt obiectiv stabilit de Consiliul Director al AmCham este cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene si promovarea legislatiei care vizeaza parteneriatul public-privat.

Totodata, Camera de Comert Americana in Romania propune un  set de masuri anticriza ce includ reducerea numarului de impozite si taxe si eliminarea masurii impozitului forfetar.

Camera de Comert Americana in Romania a fost fondata in anul 1993 si are peste 320 de membri, dintre care 40% sunt companii americane. Investitiile membrilor AmCham depasesc pana in prezent 10 miliarde de dolari. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: