Carnea de la porcii infectati cu H1N1 nu trebuie consumata
Data publicarii: 07-05-2009 | DiverseCarnea de la porcii infectati cu noul virus H1N1 nu trebuie folosita pentru consumul uman, a avertizat miercuri Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), adaugand ca pregateste recomandari pentru protectia persoanelor a caror munca presupune contactul cu porcii, relateaza Reuters.
Aceste comentarii ale OMS par mai precaute decat cele ale Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO) si Oficiului International pentru Epozootii (OIE), care spun ca nu sunt necesare restrictii ale importurilor produselor de porc sau porcilor, pentru ca boala nu se ia prin consumul acestora si virusul nu a fost identificat in tesut animal mort.
OMS considera insa ca este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carne si in sange. "Carnea porcilor bolnavi si a porcilor gasiti morti nu trebuie sub nicio forma procesata sau folosita pentru consumul uman", a declarat Jorgen Schlundt, directorul Departamentului OMS pentru siguranta alimentara, epizootii si boli transmise prin hrana.
"Este posibil ca virusurile gripale sa supravietuiasca procesului de congelare si sa fie prezente in carnea decongelata, insa nu exista informatii despre supravietuirea virusului gripei A/H1N1 in carne", a raspuns Schlundt la solicitarea Reuters, care intreba despre gradul de siguranta al consumului carnii de porc in contextul gripei porcine.
Schlundt a avertizat ca este nevoie de vigilenta atunci cand oamenii intra in contact cu sange si carne de la porci infectati cu H1N1. "Probabilitatea ca virusurile gripale sa se afle in sangele unui animal infectat depinde de fiecare virus in parte. "Sangele (si alte lichide) de la porcii infectati cu H1N1 ar putea contine virusul, dar pana in prezent, acest lucru nu a fost stabilit", a spus Schlundt.
"Totusi, in general, recomandam ca persoanele implicate in activitati care presupun contactul cu cantitati mari de sange si secretii, precum cei care sacrifica si eviscereaza porci, sa poarte echipamente de protectie adecvate", a spus el.
Noul virus H1N1 al gripei porcine se transmite de la om la om, nu de la porci la om. Raspandirea sa globala a determinat totusi multe tari sa restrictioneze importurile de produse de porc. Nu mai putin de 20 de guverne au impus embargou asupra importurilor de porci vii si carne de porc din tarile afectate, pentru a preveni expunerea la virus. Temerile s-au intensificat dupa ce autoritatile canadiene au anuntat sambata ca o turma de porci a fost infectata de un canadian care revenise din Mexic.
Desi noul virus se transmite in principal de la om la om prin stranut sau tuse, specialistii nu stiu anume s-a dezvoltat virusul si ce animal l-a transmis pentru prima oara unui om si unde anume. Insa cazul din Canada, in care un om a infectat porci, a alimentat temerile ca virusul va trece din nou bariera speciilor, devenind mai periculos in timpul acestui proces.
Joseph Domenech, seful departamentului veterinar al FAO declarase marti ca "acest nou virus al gripei nu infecteaza oamenii usor si are o patologie foarte redusa atat la oameni, cat si la porci, spre deosebire de gripa aviara, care a ucis milioane de pasari".
Tot marti, Alex Thiermann, consilier al directorului general al OIE spusese ca nu exista nicio diferenta intre carnea de porc cruda si gatita, in ceea ce priveste riscurile de transmitere a virusului H1N1. "OIE este foarte ingrijorata ca se fac distinctii intre carnea gatita si cruda. Toate produsele de porc pot fi consumate in siguranta", a spus Thiermann.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani