Atac la marile companii: Obama schimba sistemul fiscal
Data publicarii: 05-05-2009 | InternationalPresedintele american Barack Obama a promis luni sa revizuiasca politicile fiscale despre care spune ca rasplatesc companiile pentru mutarea slujbelor in afara SUA si permit oamenilor bogati sa eludeze taxele prin conturi offshore .
Casa Alba a estimat ca planul ar economisi circa 219 miliarde de dolari in urmatorii zece ani. Intr-una din propuneri, pe care afaceristii este de asteptat sa o atace, Obama doreste intarirea prevederilor fiscale ce permit firmelor sa nu faca plata impozitelor pe profitul care il produc in strainatate daca acel castig este reinvestit tot in filialele straine. Aceasta parte a planului a atras deja opozitia unor giganti precum Pfizer sau Oracle.
Presedintele american a mai declarat ca va inchide gaurile si va mari prevenirea evitarii taxelor de catre companii si indivizi.
Propunerile acestuia trebuie aprobate de Congres, unde mai multi parlamentari si-au aratat sprijinul. Totusi, unul crucial, senatorul Max Baucus, presedintele democrat al Comisiei de Finante, a cerut un studiu mai amanuntit despre efectele acestora.
Prin neplata taxelor legate de profitul in strainatate se considera ca astfel firmele sunt incurajate sa mareasca operatiunile din afara in loc sa se creeze locuri de munca acasa.
Inca din timpul campaniei, Obama promisese sa schimbe acest lucru.
In martie, 200 de companii si grupuri de comert precum Camera de Comert a SUA au trimis liderilor din Congres o scrisoare in care cereau neadoptarea unei asemenea masuri. Se aprecia ca firmele nu ar fi pe picior de egalitate cu concurentii de pe piata internationala, dintre care multi nu trebuie sa plateasca taxe acasa pentru entitati externe.
Pfizer, Oracle, Microsoft, Johnson & Johnson si General Electric erau printre semnatari.
Conform planului, companiile nu vor mai putea deduce cheltuielile suportate de operatiunile externe pana nu platesc taxe pe profit. La anuntul acestor masuri, Obama declara ca actualele legi permit "sa platesti taxe mai mici daca creezi un loc de munca in Bangalore, India, decat daca creezi unul in Buffalo, New York."
El a mai cerut transparenta in privinta conturilor bancare din paradisuri fiscale. "Daca institutiile financiare nu coopereaza cu noi, vom presupune ca tin bani in paradisuri fiscale si vom actiona in consecinta
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile