Casele romanilor s-au ieftinit degeaba
Data publicarii: 05-05-2009 | ImobiliareDeprecierea leului si scumpirea creditului au erodat in ultimul an avantajele create de scaderea preturilor locuintelor. Reducerea drastica a numarului de cereri inregistrate de banci pentru creditele de locuinta nu este deloc intamplatoare. Vinovate pentru evolutia deloc imbucuratoare nu sunt doar conditiile de creditare mai aspre ci, mai ales, miscarile de dobanda si de curs de schimb determinate de criza economica. Practic, mult anuntata ieftinire a locuintelor este mai mult de forma in conditiile in care cresterea dobanzilor alaturi de deprecierea monedei nationale erodeaza orice fel de avantaj obtinut in ultimul an. Ba mai mult, astazi, spre deosebire de situatia de acum un an, este mult mai greu de obtinut un imprumut pentru locuinta fie si numai pentru ca este obligatoriu avansul de 25% din valoarea finantata.
De precizat este si faptul ca majoritatea covarsitoare a tranzactiilor imobiliare din Romania se realizeaza prin credit.
Un calcul realizat de Cotidianul arata ca rata lunara la un imprumut ipotecar aferent achizitiei unui apartament cu doua camere intr-o zona decenta a Capitalei s-a modificat aproape nesemnificativ in ultimul an, daca luam in consideratie valoarea in lei a ratei. Pentru comparatie, am ales un credit de 70.000 de euro contractat pe 30 de ani in martie 2008 si unul de 52.500 de euro contractat tot pe 30 de ani astazi. Prima situatie reprezenta acum un an valoarea fara avansul de 25% a unui apartament cu doua camere, iar cea de-a doua situatie - valoarea actuala a aceluiasi apartament tot fara avans. Am comparat produsele a trei banci importante din Romania, adica BCR, BRD si Alpha Bank.
In cazul celei mai mari banci locale, BCR, rata lunara aferenta unui credit pentru un apartament de doua camere era de 445 de euro atunci si de 391,5 euro acum. Transformate insa in lei, cele doua valori sunt destul de apropiate. La cursul din martie 2008 am fi platit pentru un apartament de doua camere cumparat cu 93.000 de euro aproximativ 1.658 de lei in fiecare luna. Astazi platim la BCR pentru un apartament de doua camere cumparat cu 70.000 de euro putin peste 1.644 de lei. Diferenta de rata este practic de neglijat in comparatie cu ieftinirile anuntate pe piata (apartamente cu pana la 40% mai ieftine).
La BRD rata lunara era in martie 2008 de 480 de euro sau 1.785 de lei. Astazi, efortul lunar necesar pentru achizitionarea unui apartament cu doua camere prin credit de la aceeasi banca ajunge la 470 de euro sau 1.974 de lei, chiar mai mare decat in urma cu un an. La Alpha Bank plateam in urma cu un an 518 euro sau 1.926 de lei in timp ce in acest moment platim aproape 1.972 de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile