Restructurarile dauneaza sanatatii fizice si psihice a angajatilor
Data publicarii: 04-05-2009 | HR/CariereRestructurarile cauzate de criza economica au un impact major asupra sanatatii fizice si psihice a salariatilor, care se confrunta cu cresterea stresului si depresiilor, potrivit raportului european HIRES (Health in restructuring), prezentat in cadrul unui seminar la Lyon, informeaza AFP.
Conform raportului realizat de 13 cercetatori europeni, sanatatea angajatilor unei companii afectate de restructurare se degradeaza atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. "Orice schimbare in cadrul unei companii reprezinta intotdeauna un potential factor de stres", a subliniat coordonatorul raportului, prof. Thomas Kieselbach de la Universitatea Brime.
Semnale de alarma in aceasta directie a tras si Organizatia Mondiala a Sanatatii, dupa cum a precizat Claude-Emmanuel Triomphe, membru al Travail Emploi Europe Societe (ASTREES). "Organizatia Mondiala a Sanatatii vorbeste despre criza ca despre o catastrofa epidemiologica majora, iar acest lucru se traduce printr-o crestere mare a nivelului de stres, a depresiilor, problemelor cardio-vasculare, comportamentelor care dau dependenta si, nu in ultimul rand, a mortalitatii si sinuciderilor", a declarat Triomphe.
Potrivit unui membru al sindicatului britanic Unison, sanatatea salariatilor este rar o prioritate pentru angajati si sindicate, care, in aceasta perioada de criza, isi concentreaza atentia pe salvarea locurilor de munca si a salariilor.
Restructurarile nu ii afecteaza doar pe cei concediati, ci si pe cei care raman in continuare in companie. Acestia din urma pot suferi de autoinvinuire si de scaderea increderii in angajator, ambele pe fondul cresterii ritmului de munca. Si managerii, adesea prinsi la mijloc in acest context, sunt afectati de reorganizarea companiilor, se mai arata in raport.
La capitolul recomandari, raportul mentioneaza ameliorarea dialogului social si a comunicarii, subliniind nevoia de responsabilitate sociala in companii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani