Comisionul ajunge la 60% din dobanda
Data publicarii: 04-05-2009 | Finante-BanciIn alte tari din Uniunea Europeana se percep mai putine comisioane la acordarea unui credit decat in Romania. Nici criza financiara si nici recent aparuta ordonanta de guvern care reglementeaza conditiile de acordare a creditelor nu au condus la o diminuare semnificativa a ponderii comisioanelor in costurile creditelor de nevoi personale. Cel putin nu in cazul celor mai importante banci din Romania, unde comisioanele, desi mai putine ca numar, continua sa atarne destul de greu. Mai precis, ele valoreaza pana la 60% din costurile cu dobanda, in conditiile in care ordonanta este menita sa scada tocmai numarul comisioanelor si sa le transparentizeze. La jumatatea lui 2007, cum arata Cotidianul intr-o analiza realizata la acea vreme, ponderea comisioanelor era de pana la 70%, cu o medie de 50% la cele mai importante cateva banci din Romania.
Acum, ca si atunci, BCR este lider in ceea ce priveste ponderea comisioanelor. Astfel, la un credit de nevoi personale in valoare de 5.000 de euro contractat pe o perioada de 5 ani, dobanda totala ajunge 1.252,38 euro, in timp ce comisioanele sunt de 735,39 euro, adica aproximativ 59% din dobanda, potrivit unui calcul al finzoom.ro. In urma cu un an si jumatate, comisioanele valorau aproape 70%. La BRD, a doua banca din sistemul autohton, ponderea comisioanelor este acum chiar mai mare decat in 2007. Astfel, pentru exemplul prezentat mai sus, costurile cu dobanda sunt de 1.434,7 euro, iar cele aferente comisioanelor sunt de 703,8 euro, cu un raport dobanda/comisioane de aproape 50% fata de 44%, cat era in urma cu un an si jumatate. La Alpha Bank, comisioanele sunt destul de mari, in suma absoluta (peste 750 de euro), insa nici dobanda nu este neglijabila, asa ca raportul scade la nici 32%. In cazul Raiffeisen, ponderea comisioanelor este de 50%, similara cu cea de la jumatatea lui 2007.
Tara comisioanelor
Bancile romanesti detin un record in privinta suprataxarii clientilor prin comisioane. In Austria, singurul comision pe care banca il percepe in cazul creditului de nevoi personale are o valoare fixa de 10-20 de euro si este platibil trimestrial, potrivit datelor obtinute de Cotidianul de la grupul Erste Bank. Un sistem asemanator il aplica bancile din Cehia, care percep un comision lunar de administrare in valoare de 49 de coroane, adica aproximativ 2 euro. In Ungaria exista un comision de rambursare anticipata, dar si un comision lunar de 0,25%. In Slovacia, creditul de nevoi personale implica plata a doua comisioane: unul lunar si unul platibil la inceput. In Romania, luand in calcul doar exemplul uneia dintre cele mai permisive banci din acest punct de vedere, regasim cel putin patru comisioane. Este vorba despre comisionul de analiza, comisionul de acordare, comisionul de administrare si comisionul de rambursare anticipata. In plus, unele banci, deloc putine, aplica si un comision de risc valutar. Comisionul de acordare este unic in Europa.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile