Munca la romani: ne detestam jobul, dar ii inchinam timpul liber

Data publicarii: 30-04-2009 | HR/Cariere

Fata de alti europeni, romanii se simt mai putin constransi de sefii lor si pretuiesc mult mai mult harnicia si banul castigat prin propriul efort.

Peste jumatate dintre romani spun ca munca este al doilea lucru ca importanta in viata lor. Pe primul loc se afla familia, valorizata de 86%, pe cand religia se afla pe cel de-al treilea loc printre valorile romanilor (54%). Pe de alta parte, timpul liber si prietenii conteaza pentru abia o treime dintre romani, politica fiind considerata "un lucru important in viata" de abia 6% din populatia autohtona, releva un sondaj al atitudinilor valorice realizat anul trecut de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane si Metro Media Transilvania.

In topul harniciei

Cat priveste etica muncii, aproximativ o treime dintre respondentii romani spun ca munca este o "datorie fata de societate" si ca trebuie sa fie tot timpul pe primul loc, chiar daca asta inseamna mai putin timp liber.

De asemenea, trei sferturi dintre romani sustin ca este umilitor sa primesti bani fara sa fi muncit pentru ei (abia 5% sunt impotriva) si ca oamenii care nu muncesc ajung lenesi. De altfel, Romania este pe cel de-al treilea loc in Europa in ceea ce priveste importanta acordata muncii, atitudini similare fiind intalnite la albanezi, turci si la bulgari.

Casa si masa

Acum doi ani, romanii erau pe penultimul loc la productivitate in cadrul natiilor Uniunii Europene. Cum se impaca aceasta stare de fapt cu harnicia pe care o pedalam atat de mult? "Productivitatea nu tine doar de oameni. Daca ai niste proceduri bine puse la punct si niste utilaje adecvate, productivitatea poate fi mult mai mare. Pe de alta parte, rezultatele tin si de faptul ca Romania este o tara ramasa la stadiul nevoilor de baza. In Occident, nevoile legate de locuinta si hrana sunt satisfacute, asa ca acolo accentul se deplaseaza pe alte nevoi legate de exprimare, de relatiile cu colegii sau de natura muncii. Cum la noi valorile de baza nu sunt satisfacute, pentru romani nu conteaza prea mult ce lucreaza. Important e sa castige bine si sa aiba siguranta locului de munca", explica unul dintre coordonatorii sondajului, Mircea Comsa, conferentiar universitar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca.

O treime se supune neconditionat

Cand sunt intrebati daca li se ofera sau nu libertate de decizie, 56% dintre angajatii romani spun ca se bucura de libertate multa sau foarte multa. Ceea ce ne plaseaza pe locul al treilea in Europa in privinta flexibilitatii la locul de munca. Cand decizia vine in schimb din partea sefului, 34% spun ca vorba sa trebuie urmata intocmai, indiferent de situatie. Interesant este ca ponderea celor care cred ca trebuie sa urmeze fara cracnire hotararea superiorului este usor mai mare in cazul barbatilor. "Cred ca aceasta diferenta vine din faptul ca o pondere mai mare din persoanele de gen masculin din esantion sunt in pozitii de conducere", explica sociologul Mircea Comsa. Sondajul din 2008 a inclus circa 1.500 de respondenti si face parte din European Value Survey.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: