Popa (BNR): Tendinta dezinflationista va continua, in ciuda evolutiei lente de pana acum

Data publicarii: 30-04-2009 | Economie

Cursul de schimb si preturile administrate pun in continuare presiune pe inflatie, insa trendul dezinflationist va continua, in ciuda unei evolutii destul de lente pana in prezent, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Daca tinem seama de curs si de preturile administrate, evolutia dezinflatiei a fost destul de lenta si reflecta faptul ca cererea agregata inca nu a scazut destul", a spus Popa.

El a mentionat drept cauza posibila ponderea ridicata a alimentelor in cosul de consum, pe fondul unei schimbari a tendintei de consum catre astfel de produse.

Pana in prezent, incetinirea activitatii economice s-a vazut foarte putin in inflatie, insa "dezinflatia va continua", a apreciat viceguvernatorul BNR.

Popa a precizat ca, in conditiile adoptarii monedei unice europene, o rata ridicata a inflatiei presupune costuri mult mai ridicate pentru finantare si ar fi o solutie "pentru cel mult un an de a reduce cheltuielile si a creste veniturile".

"In zona euro, inflatia ridicata s-ar reflecta in prima de risc si ar face finantarea datoriei publice costisitoare. Este o solutie daca se intampla o singura data", a mai spus Popa.

In martie, rata anuala a inflatiei a scazut mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special tigarile, si a produselor alimentare. Inflatia din Romania ramane printre cele mai ridicate din UE si mult peste nivelul din zona euro, in ciuda recesiunii, care s-a manifestat in statele dezvoltate si prin scaderi de preturi, in urma restrangerii cererii.

Pentru finalul acestui an, tinta de inflatie a bancii centrale este de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%).

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: