Proprietarii au lasat peste 100 de euro la pretul chiriei

Data publicarii: 30-04-2009 | Imobiliare

Nivelul chiriilor din piata rezidentiala a scazut anul acesta si cu circa 25%. Cresterea ofertei si reducerea nivelului de trai au "indulcit" atitudinea proprietarilor, speriati ca vor ramane cu locuintele neocupate.

"Ne mai scoatem cat de cat cu inchirierile". Multumirea ca macar veniturile din piata chiriilor nu s-au topit aproape complet, precum cele din vanzarea de imobile, apare in declaratiile ma­joritatii brokerilor imobiliari medii si mici, inca din ultimele luni din 2008. Si nu numai ei isi acopera parte din castiguri din aceasta afacere, ci si proprietarii de locuinte, care isi suplimenteaza veniturile prin inchiriere cu sume serioase si, de multe ori, nedeclarate.

"Nu sunt om politic, dar am avut si eu o matusa de la care am mostenit in 2004 un apartament cu doua camere si o garsoniera. La momentul acela, fara ipocrizie, l-am prins pe Dumnezeu de picior. Le-am inchiriat si, in 2007 si 2008, am bagat in buzunar in jur de 1.000 de euro lunar de pe urma lor", spune Mihai Nedea, un ardelean cu locuinte inchiriate in Bucuresti. In cele doua apartamente nu a investit mai mult de 2.000 de euro (la preturile si cursul din 2004).

Salturile agresive ale preturilor rezidentiale au afectat si piata chiriilor, care a explodat in 2006.  Valul nu a atins doar Capitala, ci toa­te orasele cu potential, in special cele universitare: Cluj-Napoca, Iasi, Targu-Mures, Timisoara sau Brasov. Conform unui studiu al agentiei Edil, Clujul atrage in jur de 120.000 de studenti, dintre care doar 15.000 au asigurat un loc de cazare in campusuri.

Cererea foarte mare a determinat cresterea chiriilor pana in septembrie 2008, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 5%-10%.Cele mai cautate sunt apartamentele cu doua camere, pentru care chiria lunara variaza intre 450 si 550 de euro. Chirii doar cu putin mai mici (350 - 500 euro), se cereau si in Iasi, Targu Mures sau Timisoara, dupa cresteri uriase in ultimii patru-cinci ani, de peste 300% in anumite zone.

Integral in Capital

Ultimele stiri pe BankNews.ro: