Sunt vremuri bune pentru afaceri noi

Data publicarii: 30-04-2009 | Afaceri

In industria IT competitivitatea este foarte ridicata, dar marginile de profit sunt mici. Toata viata a lucrat in domeniul tehnicii de calcul, a terminat Institutul Politehnic din Timisoara si apoi si-a infiintat propria firma Sistec. Din 2006 conduce Lenovo.

Aurel Netin isi aminteste zambind ca a fost pe rand patron, profesor, secretar de stat si angajat intr-o multinationala. El spune ca atunci cand si-a infiintat propria firma, in 1990, Romania statea foarte bine la tehnica de calcul, iar profitul din astfel de afaceri era urias.

"Din primele doua calculatoare vandute, eu si asociatul meu puteam cumpara doua masini Mercedes", povesteste Netin. "Am preferat insa sa luam piese de schimb", adauga el.

In pararel cu firma de service de calculatoare a fost lector, iar din 2004 pana in 2006 a fost secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor. In plus, in 2005 a vandut pachetul majoritar al Sistec.

De la stat la privat

In 2006 a decis sa paraseasca Ministerul Comunicatiilor si sa accepte postul de director general al Lenovo. "Nu a fost o decizie usoara", spune Netin. "In pozitiile de top ajungi de obicei cand ai o istorie in compania respectiva ", crede el. Directorul general al Lenovo Romania si Moldova spune ca problemele din industria IT autohtona pleaca de la proprietarii de companii care se multumesc cu profituri mici.

Romania nu are o cultura antreprenoriala si din aceasta cauza patronii se multumesc cu profitul pe termen scurt, indeajuns pentru a plati salariile si pentru ca afacerea sa supravietuiasca de la o luna la alta. "Probleme nu sunt doar in industria IT, ci si in restul sectoarelor", considera Netin.

In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, pentru ca Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. "Proiectele publice sunt o oportunitate realizate fie cu bani de la stat fie cu bani europeni, toate au nevoie de infrastructura IT", adauga el.

In timpul liber joaca tenis si golf. Iar vinerea pleaca la Cluj pentru ca toata familia este acolo. "Weekendul este al familiei, nu cred ca ar avea de ce sa se mute aici, baiatul meu are o afacere in Cluj si sotia mea la fel", spune el. Aurel Netin cred ca aceasta criza va fi benefica pentru cei care au curajul sa inceapa afaceri noi. Mai mult, vor aparea servicii noi cerute de consumatori, de o calitate mult mai buna.

IT-ul ramane afacerea de suflet

Se gandeste deja sa porneasca o afacere in domeniul alimentar, are deja un partener de afaceri cu o firma care comercializeaza produse pe baza de ciuperci, la mare cautare in afara. Pentru finantare se gandeste sa acceseze fonduri europene. In plus, vrea sa deshida impreuna cu fiul lui un lant de cafenele. "Se practica acum, toate intalnirile de afaceri au loc la o cafea", spune Netin. Singura conditie pentru un business de viitor este ca totul sa fie produs in Romania.

IT-ul este viitorul

In domeniul IT cresterea poate fi foarte mare, Romania este clasata printre ultimele tari europene in ceea ce priveste numarul de calculatoare pe cap de locuitor. Toate proiectele publice au nevoie de infrastructura IT.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: