Firmele se inchid, dar Pogea spune ca de vina e criza, nu impozitul minim

Data publicarii: 30-04-2009 | Afaceri

Discutiile pe impozitul minim si deductibilitati sunt incheiate, desi patronatele sustin ca vor din nou la dialog. In plus, normele de aplicare a ordonantei au fost deja aprobate de Guvern, sustin reprezentantii Finantelor. Totodata, acestia au precizat ca impozitul forfetar nu se va aplica temporar, cum a sustinut un secretar de stat din institutie, ci are caracter permanent. Reprezentantii Finantelor refuza sa creada ca noile masuri fiscale ce vor intra in vigoare maine au determinat triplarea cererilor de suspedare a activitatii firmelor, inregistrate la Registrul Comertului. Pentru alte 2.300 de societati s-a cerut dizolvarea si radierea voluntara.

Impozitul forfetar nu se va aplica temporar, asa cum a a anuntat un secretar de stat din Ministerul Finantelor Publice (MFP). "Ordonanta arata clar ca impozitul n-are o data-limita la care inceteaza", au afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, reprezentantii Directiei de Fiscalitate din MFP, respingand declaratiile secretarului de stat Cosmin Coman. Acesta a subliniat, marti, ca impozitul minim se va aplica pe o perioada determinata de timp, fara sa precizeze care va fi aceasta.

Ministerul a dat ieri lamuriri si cu privire la eliminarea unor deductibilitati. Astfel, scaderea din profit a taxei pe valoare adaugata (TVA) la achizitia de masini si a carburantilor va fi eliminata pentru a evita practica folosirii masinii de firma in interes privat. "De aceasta masura vor fi afectati cei care n-au neaparat nevoie de masina in activitatea pe care o desfasoara. Si anume, un avocat care merge sa se consulte cu un client nu va putea scadea aceste cheltuieli. Sunt insa si exceptii, pentru agentii de vanzari, scoli de soferi, leasing sau activitati de tipul «rent a car»", ne-au mai explicat sursele citate.

MFP estimeaza ca introducerea impozitului minim va aduce bugetului de stat 350 de milioane de lei in 2009. O suma asemanatoare, circa 348 de milioane de lei, va intra in vistieria statului in urma eliminarii deducerilor de TVA la achizitia de masini si cheltuieli cu carburantii, potrivit analizei de impact, au mai precizat sursele citate.

Multi merg pe suspendarea activitatii

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, sustine ca efectul noilor masuri nu va afecta negativ intreprinzatorii. Cu toate acestea, datele prezentate de Registrul Comertului arata ca numarul cererilor depuse la Registrul Comertului, in perioada 1-27 aprilie, pentru suspendarea temporara a activitatii, dizolvarea si radierea voluntara a firmelor a crescut de peste trei ori fata de acelasi interval din 2008, la 5.763 de solicitari. Cele mai multe astfel de cereri privesc firmele imobiliare si de comert.

Cea mai mare crestere s-a inregistrat pentru suspendarea temporara a activitatii, unde comparativ cu anul 2008, cand s-au raportat 993 de cereri la nivelul intregii tari, in anul curent au fost transmis 3.424 de solicitari, reprezentand o crestere de 344,8%, se arata intr-un comunicat al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). In privinta regiunilor, firmele din Bucuresti au trimis cele mai multe cereri, respectiv peste 1.000, cresteri importante fiind inregistrate si in Brasov, Cluj, Sibiu si Constanta. "Cele 5.700 de firme care si-au oprit activitatea in aceasta luna au facut-o din cauza crizei, si nu de teama forfetarului", a explicat Gheorghe Pogea, sustinand ca impozitul minim introdus din 1 mai nu va duce la faliment nici o intreprindere.

Patronatele vor din nou la dialog cu Pogea

Reprezentantii patronatelor asteapta sa fie invitati din nou la discutii la Finante pe tema normelor de aplicare a Codului Fiscal, dupa ce, luni, acestia au parasit sala, pe motiv ca Guvernul nu a respectat unele conditii convenite anterior. "As accepta scuze in acest moment de la oficialii Ministerului de Finante pentru neintelegeri si o invitatie de participare la o noua runda de discutii. Dialogul social inseamna dialog, nu monolog. Parasirea unei sali in momentul unor discutii mi se pare intrerupere, si nu acord sau aprobare", a spus Sorin Minea, presedintele Patronatului Romalimenta, citat de Mediafax. Cu toate acesta, oficialii ministerului au anuntat ieri ca normele au fost trimise marti Executivului si aprobate.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: