UE vrea sa dea reglementatorilor financiari putere de interventie in politica salariala a bancilor

Data publicarii: 30-04-2009 | Finante-Banci

Comisarul european pentru piete interne si servicii, Charlie McCreevy, incearca sa impuna un proiect de lege prin care reglementatorii financiari din cadrul Uniunii Europene ar putea capata puterea de a interveni in politicile de salarizare si acordare a bonusurilor din bancile cu activitate pe teritoriul UE, scrie The Telegraph.

Propunerea comisarului vine pe fondul nemultumirilor publice generate de bonusurile uriase primite de executivii unor banci care, fara ajutorul guvernelor, ar fi trebuit sa-si declare falimentul.

Potrivit proiectului, remuneratiile ar trebui sa fie in intregime transparente si decise de o comisie din care sa nu faca parte managerii superiori ai institutiilor. In plus, McCreevy urmareste sa limiteze platile compensatorii in cazul rezilierii contractului de angajare al unui director executiv la o valoare echivalenta cu cea a salariului pe doi ani.

"Au existat in ultimii ani, pana la declansarea crizei, foarte multe sporuri si bonusuri cu efect pervers in industria financiara. Acestea au incurajat asumarea unui risc excesiv si focalizarea pe castiguri rapide", spune McCreevy.

Un plan asemenator cu cel al comisarului a fost propus si in recenta intalnire a G20 desfasurata la Londra, iar o serie de tari deja au inceput sa-si revizuiasca legislatia in conformitate cu noile initiative.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: