Creditarea are nevoie de o infuzie de incredere
Data publicarii: 29-04-2009 | Finante-BanciReluarea creditarii depinde de increderea populatiei si a firmelor in banci, precum si de o eventuala reducere a dobanzii de politica monetara in sedinta Consiliului de Administratie al BNR din 6 mai, considera analistii.
Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca BNR va reduce pe 6 mai, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25-0,50 de puncte de baza, dar nu va reusi, doar prin aceasta masura, sa influenteze ritmul de creditare. "Principalul factor care determina creditarea este perceptia celor care se imprumuta privind capacitatea lor de a plati datoria", considera reprezentantul GEA.
"Reluarea creditarii nu va avea loc pe scara larga atata vreme cat romanii nu vor fi siguri de locul de munca si nu vor beneficia de cresteri salariale, care sa le permita plata ratelor unui credit", mai crede Liviu Voinea.
In acest moment creditarea sufera de lipsa unei cereri sustinute din partea companiilor si a populatiei, arata Nicolae Chidesciuc, economist-sef la ING Bank.
El spune ca doar reluarea cererii, dublata de noi masuri ale BNR de reducere a dobanzii de politica monetara si de crestere a nivelului lichiditatii, va stimula din nou creditarea pe termen mediu.
"Daca este sa vorbim de relansarea creditarii, eu am mai spus-o si am scris si in rapoarte, nu cred ca va avea loc decat cel mai devreme la finalul acestui an, cel mai probabil la inceputul lui 2010", este de parere Chidesciuc.
"Problema esentiala a sectorului bancar tine de reducerea ratei dobanzii cheie, pentru ca in piata exista lichiditate. BNR ar trebui sa coboare dobanda cheie, la urmatoarea sedinta de politica monetara", a declarat presedintele BRD Group Societe Generale, Patrick Gelin.
O conditie pentru reducerea dobanzii cheie ar fi, potrivit acestuia, stabilizarea cursului de schimb, ce ar putea avea loc in mai - iunie, in urma acordului Romaniei cu Fondul Monetar International.
Oficialul BRD a caracterizat evolutia creditarii din primul trimestru al acestui an ca fiind una "satisfacatoare, tinand cont de conditiile actuale". In acest an, creditarea va creste mai putin fata de anii precedenti, a spus Gelin.
Ritmul creditarii s-a redus in martie pana la 23,1%, de la 30,7%, in februarie, conform datelor publicate de Banca centrala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani