Tarile UE au aprobat reformarea legislatiei bancare
Data publicarii: 29-04-2009 | Finante-BanciStatele Uniunii Europene (UE) au aprobat o serie de noi reguli, ce vor obliga bancile sa retina 5% din produsele securitizate pe care le emit si le vand, in incercarea de a face pietele mai sigure pentru investitori, relateaza Reuters.
Reforma reprezinta o incercare de a aplica lectiile invatate din criza financiara, determinand bancile sa pastreze suficient capital pentru a acoperi diferitele probleme ce pot aparea in bilanturi.
Reprezentantii statelor UE au aprobat reforma directivei cerintelor de capital, insa Parlamentul European, care urmeaza sa voteze saptamana viitoare, a solicitat ca bancile sa retina un procent mai mare din produsele securitizate.
Sunt asteptate noi negocieri intre cele doua parti, inainte de votul parlamentului. Produsele securitizate, precum activele mobiliare ipotecare, se afla in mijlocul actualei crize a creditelor.
In ciuda ratingurilor ridicate, acestea au devenit rapid imposibil de tranzactionat, in contextul in care creditele ipotecare ce stateau la baza lor nu au mai fost platite, ceea ce a provocat mari pierderi pentru banci si a dus la o serie de actiuni de salvare din partea statului.
Bancile au avertizat ca piata produselor securitizate este pe moarte si ca un obligatia de a pastra un procent ridicat din aceste produse ar impiedica revenirea pietei, totusi considera ca pot rezista cu un procent de 5%.
Reforma cerintelor de capital prevede si o limita pentru imprumuturile interbancare, pentru a preveni ca sistemul financiar sa fie afectat de creditele neperformante.
De asemenea, se vor stabili comisii de supraveghere pentru toate marile banci internationale, astfel incat toate autoritatile nationale de reglementare ce monitorizeaza operatiunile din Uniunea Europeana sa se intruneasca in mod regulat pentru a schimba informatii si pentru a depista problemele din timp.
Reforma este realizata pentru a intra in vigoare in 2010, insa este planificata o alta runda a reformei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii