Pogea: ajustarea bugetara va permite crestere economica in 2010
Data publicarii: 28-04-2009 | Finante-BanciMinistrul de Finante, Gheorghe Pogea, a afirmat, in fata plenului Camerelor reunite ale Parlamentului, ca rectificarea bugetului a fost determinata de scaderea veniturilor si a estimat ca, in 2010, Romania va avea din nou crestere economica.
Pogea a argumentat nevoia rectificarii la numai doua luni de la adoptarea Legii bugetului de stat pe 2009 prin faptul ca schimbarile generate de criza economica au fost impredictibile si s-au succedat rapid. "O rectificare bugetara se impune de fiecare data cand, in mod obiectiv si independent de Guvern, conditiile economice interne si externe modifica nivelul celor doi parametri fundamentali ai bugetului, veniturile si cheltuielile. Datorita crizei financiare transformate in criza economica, a unor factori externi independenti, s-a modificat nivelul venitului public", a spus, marti, Gheorghe Pogea.
In ceea ce priveste acuzele opozitiei privind faptul ca Executivul revizuieste bugetul la numai doua luni de la adoptarea sa, Pogea a amintit ca precedentul Guvern a recurs la rectificari similare -13 in perioada 2005-2008, desi conditiile economice de atunci nu le justificau. "In 2005-2008, am avut una dintre cele mai mari cresteri economice, fapt ce confera un grad mare de predictibilitate, iar predictibilitatea nu trebuia sa duca la atatea rectificari bugetare (...) La ultima rectificare din 2008, cu toate ca Guvernul afla despre criza economica, bugetul este modificat in sensul cresterii veniturilor si cheltuielilor", a spus ministrul adaugand ca acest lucru a facut ca Romania sa fie pe locul 3 intre statele UE din punct de vedere al nivelului deficitului bugetar.
Gheorghe Pogea a afirmat ca bugetul pe 2009, elaborat de catre Guvernul Boc, a avut in vedere evitarea adancirii deficitului bugetar la 9% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, sustine ministrul, programul anticriza a fost dus la indeplinire in proportie de 90%. Ministrul a accentuat ca rectificarea nu afecteaza nivelul investitiilor publice, iar acordul cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana asigura finantare mai ieftina decat cea obtinuta pana acum.
Ministrul de Finante a aparat si necesitatea introducerii impozitului forfetar prin doua argumente: aplicarea unui tratament egal pentru toti contribuabilii, precum si necesitatea cresterii ponderii incasarilor la buget. Pogea a spus ca Romania are cel mai mic nivel al veniturilor la bugetul public, de numai 32,8% din PIB, in timp ce in cazul Bulgariei reprezinta 40%, iar in statele nordice veniturile bugetare ajung pana la 55% din PIB. "Romania nu-si mai permite sa ramana mult timp la acest nivel", a conchis Pogea.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani