Cum sa ne mentinem silueta in functie de activitatea de la serviciu
Data publicarii: 28-04-2009 | LifestyleSpecialistii in nutritie spun ca activitatile de la locul de munca sunt cele care ne fac sa ne ingrasam. Astfel, persoanele care petrec cel putin opt ore in fata calculatorului, iar singurul moment in care este depus efortul fizic este vizita la toaleta trebuie sa evite pe cat posibil alimentele grase, dulci si bogate in kilocalorii. "O persoana care are o profesie sedentara nu va putea niciodata sa depuna acelasi efort fizic asemeni celui care lucreaza la camp sau practica un sport de performanta", spune dr. Tiberiu Viorel Mogos, de la Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof. Paulescu".
Nutritionistul adauga ca persoanele care isi aleg un serviciu "sedentar" trebuie sa isi limiteze alimentatia la jumatate. "Tinand cont ca mancam mai putin, nu trebuie sa uitam ca trebuie sa existe un echilibru caloric", adauga dr. Mogos Potrivit acestuia, orice dezechilibru alimentar duce la ingrasare. Mai mult, persoanele active trebuie sa aiba o dieta bogata in glucide, pentru ca acestea ofera organismului energia necesara. Dieta bazata mai mult pe grasimi nu este recomandata ambelor categorii de persoane. Pentru ca se ard greu, grasimile consumate in exces duc la cresterea nivelului de colesterol din sange.
Gustarile dintre mese sunt si acestea in functie de tipul de activitate pe care o avem la locul de munca. "Sportivi sau persoanele care depun mai mult efort fizic isi pot permite orice tip de gustari", spune dr. Mogos.
In acelasi timp, persoanele care au o activitate sedentara trebuie sa evite gustarile cu multe calorii, cu putine fibre, elemente minerale si vitamine. Astfel, chipsurile, prajiturelele, batoanele de ciocolata, bomboanele, gogosile sau produsele de patiserie trebuie evitate.
"Sunt recomandate alunele, nucile sau fructele oleaginoase, precum smochinele sau prunele uscate. Marul, portocala si banana sunt indicate ca gustare, pentru ca stimuleaza sistemul nervos, datorita faptului ca sunt bogate in magneziu si vitamina B6", recomanda dr. Corina Zugravu, de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa.
La masa trebuie doar sa mananci
Medicii nutritionisti atrag atentia ca orice alta activitate desfasurata in paralel cu mancatul duce la ingrasare. "Creierul nu primeste informatia ca mancam. Daca citim ceva care ne place in timp ce mancam, ei bine cantitatea de alimente consumate va creste", avertizeaza nutritionistul Tiberiu Viorel Mogos. In plus, dr. Corina Zugravu atrage atentia ca atunci cand mancam trebuie sa ne relaxam. "Orice ar aparea pe timpul mesei trebuie amanat pana ce terminam de mancat, pentru ca riscul de a ne ingrasa este, de asemenea, mare". Mai mult, nutritionistul Zugravu precizeaza ca digestia poate fi afectata de diferite probleme aparute in timpul mesei. "Trebuie sa incercam sa alocam cel putin un sfert de ora mesei, pentru ca un pranz linistit, alcatuit din alimente bogate in minerale si vitamine, ne va creste performantele ulteriore", conchide dr. Corina Zugravu.
Tipuri de exercitii care se pot face in fata calculatorului
Expertii in fitness recomanda cateva trucuri pentru a ne lucra silueta chiar si la birou. Astfel, in timpul unei conversatii telefonice este indicat sa-ti masezi partea inferioara a coapselor, astfel riscul de aparitie a celulitei este eliminat.
La serviciu se pot face pana si flotarile, cu mainile rezemate de perete sau de birou, efectul va fi asemanator ca si in cazul flotarilor "adecvate". Un alt tip de exercitiu benefic pentru coapse este acela cand, in timp ce stai pe scaun, incerci sa atingi partea inferioara a scaunului folosind calcaiele. Este recomandat sa mentii aceasta pozitie cat rezisti, iar apoi se va reveni la pozitia initiala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii