Sindicatele incep luni actiuni concrete impotriva ordonantei cu deconcentratele
Data publicarii: 27-04-2009 | EconomieSindicatele incep luni primele actiuni concrete de atacare a Ordonantei 37 privind descentralizarea institutiilor publice, considerand ca acest act normativ va avea consecinte grave pe piata muncii, a declarat luni presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
"In cursul zilei de azi (luni n.r.), vom lansa o intrebare oficiala Guvernului legata de Ordonanta 37. Aceasta ar fi trebuit dezbatuta public si, fiind de competenta Consiliului Economic si Social, trebuia discutata cu partenerii sociali. Conform procedurii, vom astepta 30 de zile, iar apoi, in functie de raspuns, vom ataca in justitie", a spus Hossu.
El a adaugat ca, tot luni, Cartel Alfa va trimite o interpelare Avocatului Poporului pentru a ataca Ordonanta ca neconstitutionala. In plus, peste doua saptamani, mai multe sindicate vor transmite Organizatiei Internationale a Muncii (OIM) o plangere referitoare la intentia statului de a subordona politic Inspectia Muncii.
"Ni se pare anormal ca Inspectia Muncii sa aiba o subordonare cu tenta politica si clientelar-locala. Aceasta va avea consecinte asupra pietei muncii, deoarece cei care vor fi in functie nu vor mai da ordine de control a calitatii muncii in afacerile lor sau ale partenerilor lor", a mai spus Hossu.
"Cerem ca Inspectia Muncii sa nu intre in aceasta Ordonanta, deoarece trebuie sa fie o institutie independenta si apolitica si trebuie sa asigure raporturi corecte de munca si sanatate si securitate la locul de munca pentru toti functionarii", a spus vicepresedintele Blocului National Sindical (BNS), Ovidiu Jurca.
Secretarul general al Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR), Sabin Rusu, a declarat ca este sigur ca Ordonanta vafi respinsa de Curtea Constitutionala, deoarece sunt multe anomalii, precum identificarea contractului de management public cu contractul individual de munca. "Contractul de management public excede reglementarile Codului Muncii", a spus Rusu.
Miercuri, guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta prin care se reglementeaza activitatea sefilor serviciilor publice deconcentrate. Potrivit acestui act, functiile care confera calitatea de conducator al serviciilor publice deconcentrate se desfiinteaza in termen de 32 de zile de la data intrarii in vigoare a Ordonantei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii