Cat ar costa o pandemie de gripa?
Data publicarii: 27-04-2009 | InternationalUn nou virus gripal este posibil sa se afle la originea decesului a 68 de oameni in Mexic, in timp ce in Statele Unite au fost infectate opt persoane. Desi oficialii din domeniul sanatatii evita sa declare o pandemie, ei se asteapta la mai multe cazuri, pe masura ce virusul se va raspandi.
Gradul de gravitate si rata de mortalitate ale noului virus nu au fost inca stabilite in mod stiintific. Totusi, expertii avertizeaza de mult ca o viitoare pandemie de gripa este iminenta si au cerut tarilor din intreaga lume sa se pregateasca pentru consecintele economice ale impactului pe care l-ar putea avea o asemenea catastrofa, relateaza Reuters.
Efectele economice ale unei pandemii s-ar suprapune peste cele ale crizei mondiale care deja pune la incercare numeroase tari.
Astfel, Banca Mondiala estima in 2008 ca o pandemie de gripa ar putea costa 3.000 de miliarde de dolari si ar determina o scadere cu 5 procente a produsului intern brut pe plan mondial. Banca Mondiala a estimat ca peste 70 de milioane de oameni ar putea muri in intreaga lume intr-o pandemie severa.
Grupul de cercetare independent Lowy Institute for International Policy din Australia estimase in 2006 ca in cel mai pesimist scenariu o pandemie de gripa ar putea reduce cu 4.400 de miliarde de dolari productia economica globala.
Doua rapoarte elaborate in 2005 in Statele Unite estimau ca o pandemie de gripa ar putea cauza o recesiune grava economiei americane, cu un cost imediat estimat intre 500 de miliarde si 675 de miliarde de dolari. Unul dintre rapoarte, intocmit de Biroul pentru Buget al Congresului, afirma ca spitalele ar avea dificultati in a controla infectia si ar putea deveni chiar surse pentru raspandirea bolii. Un al doilea raport, elaborat de o firma de evaluare din New Jersey, prezicea o pierdere economica anuala care s-ar putea ridica la 488 de miliarde de dolari si o pierdere economica permanenta de 1.400 de miliarde de dolari pentru economia americana.
Epidemia de SARS (sindrom respirator acut sever) din 2003 a avut efecte asupra transporturilor, comertului si locurilor de munca si a costat regiunea Asia-Pacific 40 de miliarde de dolari. Epidemia a durat sase luni si a ucis 775 dintre cele 8.000 de persoane infectate in 25 de tari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani