G7: Curatarea bancilor este un factor critic pentru redresarea economica
Data publicarii: 25-04-2009 | InternationalMinistrii de finante din cadrul G7 au indicat vineri ca exista semnale de temperare a recesiunii, insa au avertizat ca este necesar ca tarile sa elimine activele toxice din bilanturile contabile bancare, pentru a facilita procesul de revenire, relateaza Reuters.
"Daca nu rezolvam problema bancilor, nu vom rezolva problemele economiei", a declarat ministrul britanic de finante, Alistair Darling.
El a adaugat ca grupul G7 si grupul mai extins, G20, trebuie de asemenea sa-si respecte angajamentele cu privire la majorarea resurselor pentru principalii creditori mondiali.
Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, ce este gazda reuniunilor G7 si G20 de vineri, a scris in Financial Times ca "exista semnale incurajatoare ca actuala criza economica mondiala da semne de incetinire", insa a avertizat ca nu este momentul pentru o relaxare a eforturilor de redresare economica.
"Tarile G20 trebuie sa-si respecte angajamentele si sa ofere politicile fiscale, monetare si financiare necesare pentru revenirea cresterii", a spus Geithner, subliniind faptul ca aceste reuniuni se axeaza pe studierea promisiunilor facute in cadrul intrunirii G20 din 2 aprilie, de la Londra.
Aceste promisiuni includ majorarea cu sute de miliarde dolari a resurselor Fondului Monetar International (FMI), ce are programata reuniunea semestriala cu Banca Mondiala in acest sfarsit de saptamana, si deblocarea unor fonduri suplimentare pentru sustinerea comertului la nivel mondial.
Nu este clar, totusi, de unde vor proveni toate aceste fonduri, iar FMI face presiuni asupra oficialilor din intreaga lume pentru a contribui sau pentru a majora fondurile deja acordate.
Doi oficiali din cadrul G7 au declarat ca sectiunea valutara din comunicatul oficial al grupului ar putea ramane neschimbata fata de comunicatul emis in februarie. In documentul anterior, grupul a felicitat angajamentul Chinei de a trece la un curs valutar mai flexibil si a avertizat ca volatilitatea extrema din pietele valutare internationale reprezinta o amenintare pentru stabilitatea economica si financiara.
Grupul G7 cuprinde Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Franta, Germania, Italia si Japonia, in timp ce G20 cuprinde, pe langa aceste state, si principalele economii emergente, precum China si India.
Ministrii de finante din G20, cele mai industrializate 20 de state, se vor intruni vineri la Washington pentru discutarea unor noi masuri de temperare a crizei economice, dupa summitul de la inceptului lunii aprilie, la care au participat si sefii statelor sau guvernelor.
Reuniunea va fi precedata de o intrunire intre ministrii economiei si finantelor si presedintii bancilor centrale ai statelor din Grupul celor sapte (G7), cele mai bogate sapte tari, o intalnire traditionala inaintea celor ale Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Mondiale, care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani, tot la Washington.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii