Parlamentul European cere ca toate produsele sa fie proiectate ecologic din 2012
Data publicarii: 25-04-2009 | MediuParlamentul European (PE) a cerut, vineri, Comisiei Europene (CE) sa extinda, din 2012, aplicarea cerintelor de proiectare ecologica la toate produsele, nu doar la cele consumatoare de energie, precum echipamentele electrice si electronice, potrivit unui comunicat al institutiei.
Astfel, cerintele de proiectare ecologica ar putea fi aplicate si produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic, precum ferestrele, produsele utilizate in constructii, materialele de izolatie, detergentii si dispozitivele de utilizare a apei.
Proiectarea ecologica are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului, inclusiv reducerea de energie pe tot parcursul ciclului de viata al produsului.
In afara de comportamentul consumatorului, exista doua modalitati de reducere a energiei consumate de produse, respectiv o etichetare adecvata de informare a consumatorului cu privire la consumul real de energie (de exemplu, etichetele energetice traditionale impart produsele in categorii energetice de la A la G, A ++ indicand un consum foarte economic) si cerinte legate de eficienta energetica a produselor, impuse deja in stadiul de proiectare.
"Sistemele actuale de productie si consum duc la epuizarea accelerata a resurselor naturale. 80% din impactul de mediu al produselor se poate determina in faza de proiectare. Imbunatatind proiectarea produselor putem evita risipa de resurse si ii putem oferi consumatorului produse mai eficiente, mai sigure si cu o durata de viata mai lunga", se arata in comunicat.
Extinderea aplicarii cerintelor de proiectare ecologica la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politica a produselor ecologice mai ambitioasa. "in viitor, este necesar ca cerintele de proiectare ecologica sa se aplice tuturor produselor", se mai arata in comunicat.
Europarlamentarii considera ca prin crearea unei economii bazate pe utilizarea eficienta a resurselor si cu emisii reduse de carbon va fi stimulata si competitivitatea.
"Directive privind proiectarea ecologica reprezinta o oportunitate pentru industrie de a crea activitati economice competitive, bazate pe tehnologiile 'verzi', reducand in acelasi timp excesul de birocratie si costurile de productie", se mai arata in raportul ce a fost adoptat cu 394 de voturi pentru, 13 impotriva si 3 abtineri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii