Parlamentul European cere ca toate produsele sa fie proiectate ecologic din 2012
Data publicarii: 25-04-2009 | MediuParlamentul European (PE) a cerut, vineri, Comisiei Europene (CE) sa extinda, din 2012, aplicarea cerintelor de proiectare ecologica la toate produsele, nu doar la cele consumatoare de energie, precum echipamentele electrice si electronice, potrivit unui comunicat al institutiei.
Astfel, cerintele de proiectare ecologica ar putea fi aplicate si produselor care pot contribui la reducerea consumului energetic, precum ferestrele, produsele utilizate in constructii, materialele de izolatie, detergentii si dispozitivele de utilizare a apei.
Proiectarea ecologica are ca scop reducerea impactului produselor asupra mediului, inclusiv reducerea de energie pe tot parcursul ciclului de viata al produsului.
In afara de comportamentul consumatorului, exista doua modalitati de reducere a energiei consumate de produse, respectiv o etichetare adecvata de informare a consumatorului cu privire la consumul real de energie (de exemplu, etichetele energetice traditionale impart produsele in categorii energetice de la A la G, A ++ indicand un consum foarte economic) si cerinte legate de eficienta energetica a produselor, impuse deja in stadiul de proiectare.
"Sistemele actuale de productie si consum duc la epuizarea accelerata a resurselor naturale. 80% din impactul de mediu al produselor se poate determina in faza de proiectare. Imbunatatind proiectarea produselor putem evita risipa de resurse si ii putem oferi consumatorului produse mai eficiente, mai sigure si cu o durata de viata mai lunga", se arata in comunicat.
Extinderea aplicarii cerintelor de proiectare ecologica la produsele cu impact energetic, precum ferestrele sau robinetele, este un prim pas spre o politica a produselor ecologice mai ambitioasa. "in viitor, este necesar ca cerintele de proiectare ecologica sa se aplice tuturor produselor", se mai arata in comunicat.
Europarlamentarii considera ca prin crearea unei economii bazate pe utilizarea eficienta a resurselor si cu emisii reduse de carbon va fi stimulata si competitivitatea.
"Directive privind proiectarea ecologica reprezinta o oportunitate pentru industrie de a crea activitati economice competitive, bazate pe tehnologiile 'verzi', reducand in acelasi timp excesul de birocratie si costurile de productie", se mai arata in raportul ce a fost adoptat cu 394 de voturi pentru, 13 impotriva si 3 abtineri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani