Cheltuielile de consum inregistreaza o scadere rapida in Europa de Est
Data publicarii: 24-04-2009 | DiverseCheltuielile de consum din Europa de Est inregistreaza o diminuare rapida in contextul crizei, dupa ani de cresteri, desi pietele nu sunt nici pe departe saturate, potrivit unui studiu publicat la Viena, relateaza AFP.
Cheltuielile de consum, care au crescut in ultimii ani cu aproape 10% pe an, "nu vor continua in niciun caz sa progreseze in acest ritm in urmatorii ani", si ar putea chiar sa scada in tari ca Romania, Bulgaria si Ucraina, desi piata bunurilor durabile, in special cea auto, din regiune, nu este nici pe departe saturata, a subliniat Wolfgang Richter, din cadrul RegioPlan.
Studiul evidentiaza, de asemenea, diferente extrem de mari intre cheltuielile de consum din diferite tari ale regiunii. Astfel, raportul ajunge la 1 la 8 intre fondurile de 1.700 euro alocate pentru cheltuielile saptamanale din Slovenia si cele de 214 euro alocate in Ucraina.
In cadrul studiului realizat pentru zece tari, Slovenia este urmata de Croatia (1.000 euro), apoi de Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia (900-1.000 euro) si, in cele din urma, de Romania, Bulgaria si Serbia (400-500 euro).
Nivelul cheltuielilor pentru alimente este invers proportional cu nivelul total al cheltuielilor, ajungand la 54% in Ucraina si la numai 17% in Slovenia, tara ce face parte din zona euro. In Romania si Bulgaria, nivelul cheltuielilor destinate alimentelor este de circa 40%.
Datele statistice arata ca cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul IV din 2008 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (21,1%), cele pentru imbracaminte si incaltaminte (7,4%), precum si bauturi alcoolice si tutun (6,9%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani