Cheltuielile de consum inregistreaza o scadere rapida in Europa de Est
Data publicarii: 24-04-2009 | DiverseCheltuielile de consum din Europa de Est inregistreaza o diminuare rapida in contextul crizei, dupa ani de cresteri, desi pietele nu sunt nici pe departe saturate, potrivit unui studiu publicat la Viena, relateaza AFP.
Cheltuielile de consum, care au crescut in ultimii ani cu aproape 10% pe an, "nu vor continua in niciun caz sa progreseze in acest ritm in urmatorii ani", si ar putea chiar sa scada in tari ca Romania, Bulgaria si Ucraina, desi piata bunurilor durabile, in special cea auto, din regiune, nu este nici pe departe saturata, a subliniat Wolfgang Richter, din cadrul RegioPlan.
Studiul evidentiaza, de asemenea, diferente extrem de mari intre cheltuielile de consum din diferite tari ale regiunii. Astfel, raportul ajunge la 1 la 8 intre fondurile de 1.700 euro alocate pentru cheltuielile saptamanale din Slovenia si cele de 214 euro alocate in Ucraina.
In cadrul studiului realizat pentru zece tari, Slovenia este urmata de Croatia (1.000 euro), apoi de Ungaria, Slovacia, Cehia si Polonia (900-1.000 euro) si, in cele din urma, de Romania, Bulgaria si Serbia (400-500 euro).
Nivelul cheltuielilor pentru alimente este invers proportional cu nivelul total al cheltuielilor, ajungand la 54% in Ucraina si la numai 17% in Slovenia, tara ce face parte din zona euro. In Romania si Bulgaria, nivelul cheltuielilor destinate alimentelor este de circa 40%.
Datele statistice arata ca cea mai mare parte a cheltuielilor totale de consum facute de romani in trimestrul IV din 2008 s-a axat pe alimente si bauturi nealcoolice (40%), urmate de cheltuielile cu locuinta - apa, energie electrica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei - (21,1%), cele pentru imbracaminte si incaltaminte (7,4%), precum si bauturi alcoolice si tutun (6,9%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii