FMI are prognoze sumbre pentru Republica Moldova

Data publicarii: 23-04-2009 | International

Fondul Monetar International este pesimist in ceea ce priveste prognoza pentru economia Republicii Moldova in 2009 si prevede o descrestere a economiei cu 5%, fata de asteptarile mult mai optimiste ale Guvernului, care anunta o crestere de 7%.

Fondul se asteapta, de asemenea, ca datoria externa sa fie de peste 50 % din PIB si in acest context prescrie Republicii Moldova o reducere drastica a cheltuielilor bugetare. Prognoza FMI mai vorbeste despre o stagnare a economiei in 2010 si o crestere a deficitului bugetar in 2009 de la unu la zece procente.

Rezidentul FMI la Chisinau, Johan Mathisen, a declarat ca FMI este gata sa acorde sustinere Republicii Moldova pentru depasirea crizei. El a lasat sa se inteleaga insa ca sprijinul financiar al FMI ar putea fi mult mai mare decat pana acum, desi ar putea sa dureze mai multe luni pana cand acesta va ajunge in Republica Moldova si pana vor fi intrunite conditiile finantarii.

O misiune a FMI se va afla la Chisinau in urmatoarele doua zile pentru documentare, iar daca discutiile vor fi productive, echipa FMI va reveni pentru a finaliza negocierile cu noul guvern.  Johan Mathisen spune ca solutiile propuse de FMI, in linii mari, tin de reducerea drastica a cheltuielilor bugetare si cresterea veniturilor, inclusiv prin majorarea unor taxe si impozite.

Prognoza pesimista a Fondului Monetar International se bazeaza pe inrautatirea dramatica a principalilor factori de care depinde cresterea economica in Republica Moldova. Este vorba despre reducerea transferurilor de bani de peste hotare de la muncitorii moldoveni, transferuri care deja au scazut cu o treime si ar putea sa scada sub 50 % pana la sfarsitul anului. Acest lucru determina scaderea cererii pe piata si, indirect, a veniturilor la buget, relateaza Europa Libera. De asemenea, este vorba despre scaderea drastica a exporturilor si importurilor, respectiv a volumului taxelor si impozitelor percepute din acestea si care alcatuiesc partea leului in bugetul de stat.
Alti factori sunt scaderea drastica a investitiilor si a activitatii economice din regiune. 

Experti economisti afirma ca solutiile propuse de FMI pentru depasirea crizei nu sunt cele mai bune, dar singurele posibile in conditiile Republicii Moldova, unde nu pot functiona strategii de felul celor aplicate in tarile dezvoltate. Opinia este impartasita si de economistul Veaceslav Ionita. "Cred ca FMI va sprijini Republica Moldova doar in conditiile in care va avea o guvernare responsabila si asta ar insemna cel putin reintroducerea impozitului pe venit la persoanele juridice si cu certitudine inghetarea cresterii salariale. In caz contrar, evident ca deja in luna aprilie nu va fi posibila plata salariilor", este de parere Veaceslav Ionita. Alte solutii - cum ar fi privatizarea - ar fi si mai proaste, in opinia expertului, atat din cauza recesiunii economice globale, cat si a crizei politice din Republica Moldova.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: