Cheia schimbarii in cariera este sa-ti urmezi pasiunea
Data publicarii: 23-04-2009 | HR/CariereRobert Dilts, expert mondial in coaching, considera ca pentru a reusi in viata trebuie sa va concentrati pe lucrurile care va ating inima, nu numai pe cele care va atrag privirea.
Pentru a avea o viata profesionala reusita este necesar sa iti asumi responsabilitati, sa cauti mereu oportunitati, sa vrei sa "cresti" si sa te pregatesti pentru asta. Pentru succes, talentul trebuie completat de multa munca, ambitie si de gasirea unei zone in care sa excelezi.
Acestea sunt convingerile expertului in dezvoltare personala Robert Dilts, din SUA, care a acordat un interviu cotidianului Romania Libera. Specialistul se va afla de maine pana duminica la Bucuresti pentru a sustine alaturi de sotia sa, Deborah Bacon-Dilts, seminarul "Coaching la nivelul identitatii". Evenimentul este organizat de compania Competent Consulting din Bucuresti la Hotelul Crowne Plaza din Capitala.
Participantii vor invata de la expertul mondial cum sa treaca peste criza si in ce mod o pot folosi pentru a se dezvolta in plan personal si profesional. De asemenea, Robert Dilts le va vorbi despre puterea personala, carisma, abilitatile de lider si despre cum sa aprecieze mai mult viata. El le va arata cum trebuie sa-si clarifice directiile in viata.
Cum poate fi depasita perioada de criza de catre angajat?
Un angajat sau un lider poate sa depaseasca aceasta perioada luand masurile necesare pentru a gestiona atat pericolul, cat si oportunitatile care deriva din criza. Pentru a face asta, trebuie sa gandeasca pe termen lung, sa vada oportunitatile in perspectiva. Foarte importanta, mai ales pentru un lider, este si stoparea raspandirii panicii, pentru a nu se ajunge la o regresie a strategiilor de supravietuire.
Cum a spus un om de afaceri de succes, un conducator trebuie sa perceapa indoiala, si totusi sa continue sa arate incredere. Asta necesita ca liderul sa fie capabil sa stapaneasca "jocul interior" si sa-si gaseasca propria zona de excelenta.
Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un salariat care vrea sa-si pastreze jobul?
Problema nu este de a pastra jobul, ci de a fi increzator si flexibil pentru atingerea scopului. Daca pierdeti un loc de munca, este foarte posibil sa gasiti altul! Poate chiar unul care va va aduce mai aproape de idealuri.
Totusi, exista anumite calitati care pot ajuta atat la pastrarea slujbei, cat si la trecerea de la un serviciu la altul, daca este necesar. Este vorba despre asumarea angajamentului, flexibilitate, initiativa, inovatie, creativitate, stima de sine si incredere in propria persoana.
Doar talentul nu este suficient
Trebuie sa fii nascut pentru a fi lider sau poti sa devii?
Aici este vorba despre relatia dintre talentul (cu care te nasti) si abilitatile tale (pe care le dezvolti). Prin analogie, ne putem intreba: sunt atletii de top nascuti talentati sau devin? Un atlet de succes trebuie sa aiba talent, dar daca nu-si va dezvolta abilitatile, nu va deveni unul de talie mondiala. Iar abilitatile vin din practica. O persoana cu putin talent isi poate dezvolta anumite abilitati si isi va imbunatati calitatile. Insa doar persoana care are si talent, si abilitati va deveni un performer, va fi in frunte. Asadar, doar talentul nu este suficient. Pentru a fi un lider cu adevarat este nevoie atat de talent, cat si de disciplina si practica.
In ce masura a-ti schimba cariera este un act de curaj?
Oamenii isi schimba carierele din multe motive. Cateodata, ei o fac pentru ca evita luarea unui angajament, ca si in relatiile interumane, atunci cand le este frica de legaturi oficiale. In alte cazuri, isi schimba cariera pentru ca acest lucru reprezinta un pas important in atingerea scopurilor lor.
Schimbarea necesita curaj si implica un risc. Insa poate fi vorba de curaj si atunci cand se alege pastrarea locului de munca, si nu plecarea la un alt job, solutie care s-ar putea sa fie mai usoara. Schimbarea necesita curaj si pentru ca te aventurezi intr-un teritoriu necunoscut.
Sunt schimbarile de cariera posibile si la varste inaintate, cu succes?
Ronald Reagan si Arnold Schwarzenegger sunt exemple de oameni care si-au schimbat cariera mai tarziu in viata. Cheia schimbarii in cariera este sa-ti urmezi pasiunea. Oamenii se descopera singuri, devin maturi si invata sa-si exprime unicitatea in diferite stagii ale vietii, la diferite varste.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani