Reputatia bancilor occidentale din Romania valoreaza 35,7 mld. euro

Data publicarii: 22-04-2009 | Finante-Banci

Andreas Treichl crede ca devalorizarea leului a afectat Erste Bank. Deprecierea valutelor din Europa Centrala si de Est a afectat nu numai calitatea activelor detinute de institutiile din Vest, atat pe partea creditelor, cat si pe segmentul activelor intangibile. In unele cazuri, goodwillul sau, pe scurt, reputatia unei banci s-a diminuat in 2008 fata de 2007. Totusi, alte institutii au reusit sa isi sporeasca aceasta categorie in acelasi ritm cu cel al activelor.

Opt institutii de credit prezente in tara noastra au o valoare cumulata a goodwill-ului de peste 35,7 miliarde de euro. In acelasi timp, valoarea totala a activelor detinute de cele opt grupuri bancare se ridica la aproximativ 2.764,71 miliarde de euro. Iar ritmul de crestere al valorii goodwill-ului a fost, la nivel agregat, de aproximativ trei procente, cu un punct procentual mai mic decat avansul valorii totale a activelor. Totusi, diferentele dintre grupurile bancare europene sunt semnificative.

Austriecii de la Erste au pierdut in Ucraina, Serbia si Romania

Raportul anual publicat de Erste Bank arata faptul ca efecte extraordinare, printre care falimentul Lehman Brothers si a unor banci din Islanda, dar si diminuarea goodwillului din Europa Centrala si de Est, au dus la reducerea profitului net la nivel de grup. Astfel, revizuirea planurilor de afaceri din Ucraina, Serbia si Romania au sters din bilantul grupului aproape 570 de milioane de euro. "Avand in vedere deteriorarea conditiilor macroeconomice globale si a efectelor ce se vor inregistra in Europa Centrala si de Est, managementul a adoptat planul de afaceri pe termen scurt, rezultand diminuarea valorii goodwill-ului in Romania cu aproximativ 480 de milioane de euro", arata raportul anual al Erste Bank.

Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: