Modificarile Codului Fiscal, inutile
Data publicarii: 22-04-2009 | EconomieAnalistii nu cred ca rescrierea si republicarea legislatiei fiscale vor pune capat obiceiului guvernului de a o modifica si completa de pe o zi pe alta. Codul Fiscal a fost modificat de peste 30 de ori in ultimii aproape cinci ani, dupa ce a fost publicat pentru prima data la finele anului 2003. Doua dintre cele 34 de acte - ordonante, majoritatea dintre ele de urgenta, hotarari, legi, norme - care modifica, abroga sau completeaza articole ale legii fiscale au fost publicate de guvern chiar in ultima luna. Este vorba despre ordonanta de urgenta din 25 martie care a devansat termenul de majorare a accizelor pentru tigari si alcool si cea din 14 aprilie care instituie impozitul minim pe afacerile companiilor.
Rescriere "pur formala"
Intentia de a perfectiona Codul Fiscal ramane insa departe de a fi realizata, in pofida faptului ca functionarii Ministerului Finantelor Publice (MFP) lucreaza la rescrierea actului normativ. Promisiunea reprezentantilor ministerului, potrivit careia Codul Fiscal trebuia rescris intr- o forma mai simpla si mai clara si lansat in dezbatere publica pana la sfarsitul lunii martie, nu a fost indeplinita.
Oamenii de afaceri, intrebati de EVZ, sunt de parere insa ca rescrierea si republicarea legii de capatai in domeniul taxelor si impozitelor nu vor rezolva problema modificarilor periodice. Acestea dau peste cap bugetele si planurile firmelor si ii impiedica pe investitorii straini sa construiasca businessuri in Romania. "Bineinteles ca predictibilitatea este cheia, iar instabilitatea este de prost augur pentru mediul de afaceri. Singura scuza a autoritatilor pentru recentele modificari este faptul ca e criza si trebuie sa se adapteze", spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In opinia sa, "rescrierea Codului Fiscal este pur formala". Dragos Cabat, presedintele Camerei Analistilor Financiari (CFA Romania), declara ca aceasta lipsa de consecventa in politica fiscala a guvernului ii afecteaza pe toti oamenii de afaceri.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani