Mafia painii: 700 milioane de euro pe an
Data publicarii: 21-04-2009 | AfaceriJumatate din produsele de panificatie din Romania sunt vandute "la negru". Sutele de ilegalitati inregistrate in ultima perioada au determinat autoritatile sa ia masuri. Politia are in plina desfasurare actiunile "Spicul" si "Vatra".
Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN) sustine ca, din cauza taxelor foarte mari, in fiecare an, evaziunea fiscala din acest domeniu atinge aproximativ 700 de milioane de euro. Mai mult, in primele doua luni ale lui 2009, s-a estimat ca jumatate din aceasta piata a functionat "la negru".
Aceste date sunt confirmate si de Ministerul Administratiei si Internelor, care a cerut ca societatile care produc ori comercializeaza faina si produse de panificatie sa fie controlate "la sange".
"Vreau sa dispara painea «murdara» de pe masa romanului si va asigur ca nicio firma de morarit si panificatie care nu respecta legea nu va ramane nesanctionata. Nu doar legalitatea producerii si vanzarii painii e controlata, ci si a carnii, laptelui, legumelor, fructelor, tot ce inseamna alimente.
Nu e de joaca. Avem un plan national de combatere si prevenire a evaziunii fiscale", a declarat Dan Nica, ministrul de Interne.
Lantul ilegalitatilor
Sumele importante de bani care "ocolesc" bugetul nu provin doar din vanzarea painii. Politistii spun ca evaziunea fiscala din domeniul panificatiei nu se inregistreaza numai la produsul finit, ci incepe de la achizitionarea materiei prime.
O parte dintre brutarii fac paine cu faina obtinuta din grau achizitionat fara acte. Apoi exista foarte multe puncte de desfacere care vand produse fara acte. Astfel, se ajunge la un lant intreg de ilegalitati.
Peste 130 de infractiuni in trei luni
Politia Romana a declansat actiunile "Spicul" si "Vatra", in cadrul carora sunt verificate activitatile de productie interna si schimburile intracomunitare cu produse cerealiere si derivate ale acestora.
De la inceputul acestui an, 48 de politisti de la Investigarea Fraudelor, impreuna cu inspectorii Garzii Financiare si ai Oficiului pentru Protectia Consumatorului au luat la puricat toate actele producatorilor si vanzatorilor de alimente.
Rapoartele Politiei Romane arata ca, in primele trei luni ale anului 2009, au fost verificate 450 de societati comerciale din domeniul panificatiei.
In urma controalelor au fost constatate peste 130 de infractiuni. Au fost date peste 140 de amenzi in valoare totala de 310.000 lei, iar in aproximativ 40 de cazuri s‑au intocmit dosare penale. Prejudiciul adus de aceste firme bugetului consolidat de stat depaseste 74.000 lei.
Pedepse
Potrivit Codului Penal, pentru ca nu au inregistrat toate tranzactiile in evidentele contabile, administratorii societatilor la care au fost gasite nereguli risca pedepse cu inchisoarea cuprinse intre 2 si 8 ani si interzicerea unor drepturi.
Capitala, raiul evaziunii fiscale
Cele mai multe dosare penale au fost intocmite in Bucuresti. In urma controalelor efectuate la sediile a 75 de firme, s-au constatat 29 de infractiuni, iar in 28 de cazuri s-a intocmit dosar penal.
Printre firmele cu probleme se numara producatorul de biscuiti SC Onix International Comimpex SRL si SC Fiba Trading Company IMPEX SRL, ambele din Bucuresti.
Administratorii celor doua societati sunt cercetati in stare de libertate pentru evaziune fiscala si fals intelectual, pentru ca nu au inregistrat in evidentele contabile cantitati importante de materie prima si marfuri, sustragandu-se astfel de la plata taxelor si impozitelor datorate bugetului de stat. O alta firma care a intrat in vizorul autoritatilor pentru abateri grave este SC Panfloris SRL Moinesti.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii