Salarizarea bugetarilor va fi unitara abia din 2015
Data publicarii: 20-04-2009 | EconomieDaca va trece de Guvern, Legea salarizarii unice a personalului din sistemul bugetar va produce efectele dorite abia din 2015, a declarat pentru Gandul presedintele confederatiei sindicale CNSLR-"Fratia", Marius Petcu.
El a explicat ca sistemul de salarizare nu poate fi uniformizat imediat, deoarece nu se pot reduce salariile mari, ele urmand a fi plafonate, iar cele mici sa fie indexate succesiv, pana "le ajung din urma" pe primele. In urma discutiilor purtate saptamana trecuta, sindicatele si patronatele au cazut de acord, de principiu, asupra introducerii unui sistem numit functie-echivalent. Potrivit acestuia, vor fi alese functii considerate comparabile ca volum de munca si responsabilitate, care urmeaza sa fie remunerate la fel, intr-un final.
Astfel, functia de medic primar de clinica ar urma sa fie echivalata cu cea de conferentiar universitar, capitan, consilier superior in minister sau artist liric de opera. Postul de profesor de liceu cu gradul I si o vechime de 6-10 ani ar echivala cu cel de sublocotenent, plutonier adjutant principal cu studii superioare si maistru militar principal, precum si cu cel de expert vamal principal, muzeograf gradul II, preot de parohie, farmacist, fiziokinetoterapeut, expert principal, consilier juridic principal, auditor principal. Functia de referent superior in minister ar urma sa fie echivalenta cu cea de secretar de scoala, pedagog, soldat si gradat voluntar, statistician medical sau laborant.
"S-a stabilit un set de criterii in functie de care va fi evaluat fiecare post in parte, astfel incat raportul dintre cel mai mic si cel mai mare salariu sa fie de maximum 1 la 20, nu 1 la 50 sau 1 la 70, cum se intampla in prezent in unele institutii de stat", preciza Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani