ALB pregateste o recomandare privind deductibilitatea TVA pentru firmele de leasing
Data publicarii: 15-04-2009 | Finante-BanciALB pregateste in aceasta luna o recomandare pentru firmele de leasing, privind aplicarea si intelegerea prevederilor din Ordonanta de modificare a Codului Fiscal, ce face referire si la deductibilitatea TVA, pentru ca legea sa fie interpretata corect, a spus secretarul general al ALB.
"Vom incerca sa facem o recomandare din partea Asociatiei catre toate firmele membre, pe care o vom afisa si pe site-ul nostru si care va reprezenta un model de aplicare si de intelegere a Ordonantei", a declarat secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB), Adriana Ahciarliu.
Ea a subliniat ca actuala forma a Ordonantei este rezultatul negocierilor directe dintre ALB si reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si ca aceasta recomandare va fi utila nu numai firmelor de leasing, dar si clientilor acestora, precum si controlorilor fiscali.
"Recomandarea trebuie facuta cat mai curand, pana la 1 mai, cand urmeaza sa intre in vigoare aceasta Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal. Dorim ca noile prevederi sa fie interpretate unitar si aplicate in spiritul si litera legii, pentru a nu lasa loc unor interpretari", a completat Ahciarliu.
Secretarul general al ALB a mentionat ca una din dificultatile din piata este reprezentata de nefacturarea serviciilor prestate de catre unele service-uri auto, pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adaugata.
"In cadrul contractelor de leasing, aceasta plata la negru este eliminata pentru ca, in mod obligatoriu, ea este facturata", a explicat secretarul general al ALB.
Ahciarliu a adaugat ca actuala Ordonanta reprezinta o aliniere a interpretarii contractelor de leasing, in conformitate cu Directiva comunitara privind TVA, care considera leasingul un serviciu si nu o achizitie de bunuri.
"Intotdeanua societatile de leasing au fost un gardian in ceea ce priveste plata taxelor catre bugetul de stat. Chiar daca proprietatea fiscala apartine utilizatorului, finantatorii sunt obligati sa achite taxele la timp si sa-i urmareasca pe clienti din punct de vedere al platii datoriilor catre stat. Daca acestia nu si-au achitat taxele la timp, atunci firmele de leasing fac aceasta plata si factureaza ulterior clientul", a explicat Ahciarliu.
Potrivit Ordonantei de Urgenta de rectificare bugetara aprobata sambata de Guvern, taxa pe valoare adaugata poate fi dedusa, in perioada 1 mai - 31 decembrie 2010, in cazul masinilor folosite in interes de serviciu, cum ar fi cele pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de persoane, distributie, care de reportaj sau agenti de vanzari.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat recent ca aceste masurile au fost luate pentru a elimina deducerea unor cheltuieli pentru multe masini care sunt inregistrate pe firme si sunt utilizate in scop personal.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii