Inflatia inca ridicata in perioada de recesiune reduce posibilitatea relaxarii dobanzilor

Data publicarii: 10-04-2009 | Economie

Temperarea usoara a inflatiei in martie, la 6,71%, este un prim semn al reluarii procesului dezinflationist, insa nivelul peste asteptari pune probleme in conditii de recesiune si nu lasa inca destul loc bancii centrale pentru o reducere semnificativa a dobanzii cheie, considera analistii.

Rata anuala a inflatiei a scazut in martie mai putin decat estimau analistii, pana la 6,71%, de la 6,89% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii bunurilor nealimentare, in special tigarile, si a produselor alimentare, a anuntat Institutul National de Statistica (INS).

"Inflatia ramane in continuare ridicata si complica deciziile de politica monetara, in conditiile in care economia se indreapta spre recesiune, situatie care ar necesita scaderi ale ratei de dobanda", a spus, pentru NewsIn, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

Chiar daca inflatia ridicata nu lasa mult loc Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru o relaxare semnificativa a politicii monetare prin dobanda cheie la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie, "am putea observa mai degraba intai o scadere a dobanzilor in piata, dupa cum s-a vazut si in ultima perioada", considera economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

In martie, rata anuala ridicata a inflatiei poate fi pusa pe seama unui efect intarziat al deprecierii monedei nationale la inceputul acestui an, insa si ca urmare a scumpirii tigarilor din partea producatorilor, ca anticipare a majorarii accizelor de la 1 aprilie.

"Preturile la tutun au crescut peste asteptari, producatorii scumpindu-le dinainte, in asteptarea majorarii accizelor, iar deprecierea leului din primele luni a avut un efect indirect asupra inflatiei prin preturile de import", a mai spus Dumitru.

Cu toate acestea, luna aprilie ar putea aduce cifre mai bune privind inflatia, considera analistii, dupa aprecierea puternica a leului din urmatoarea perioada, acestea fiind primele semne ale reluarii procesului dezinflationist.

"Desi cifra a fost peste asteptari, iar inflatia "core" (de baza n.r.) pune inca presiuni puternice, cred ca acesta a fost doar inceputul, in lunile urmatoare presiunile din partea cursului si a consumului urmand sa se tempereze. Cifrele pe aprilie probabil ca vor fi mult mai bune, iar inflatia va cobori intr-un ritm mai agresiv de acum inainte", a spus, pentru NewsIn, seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila.

Procesul dezinflationist se va mentine pana la jumatatea acestui an, "insa o depreciere a leului nu poate fi evitata in perioada urmatoare, iar recesiunea nu se stie momentan cat de adanca va fi", avertizeaza Chidesciuc.

In martie, cursul mediu de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei a coborat cu 0,04%, la 4,2821 lei/euro, fata de februarie, cand a fost de 4,2839 lei/euro.

Dupa anuntul privind acordul extern al Romaniei pentru un imprumut de 20 de miliarde de la FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala, cursul de schimb a coborat constant, de la 4,2838 lei/euro in 25 martie, pana la 4,1648 lei/euro in 9 aprilie, leul apreciindu-se cu aproape 12 bani (2,78%) in perioada respectiva. Cu toate acestea, majoritatea analistilor se asteapta ca leul sa isi reia deprecierea odata ce entuziasmul de dupa semnarea acordului se va evapora.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,5% la finalul anului. La finalul anului trecut, rata anuala a inflatiei coborase la 6,3%, sub prognoza de inflatie a bancii centrale pentru finalul lui 2008, de 6,7%, insa mult peste tinta BNR de 3,8% plus sau minus un punct procentual (2,8-4,8%).

Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, atragea atentia la finalul lunii martie ca revenirea inflatiei in intervalul tintit de BNR pana la sfarsitul lui 2009 este cruciala pentru Romania si ca este importanta mentinerea acesteia la un nivel sustenabil in urmatorii ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: