Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut in februarie cu 7,9%
Data publicarii: 10-04-2009 | EconomieCifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in februarie cu 7,9% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare, compensata doar partial de vanzarile mai mari de alimente, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).
Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai accentuat, de 9,3% fata de februarie 2008.
In a doua luna a acestui an cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 15,2%, urmat de scaderea cu 9,2% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,7% fata de ianuarie 2008.
In februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu peste o treime (34,9%) fata de a doua luna a anului trecut, pe fondul injumatatirii vanzarilor de autovehicule (-49,1%).
Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 0,5% fata de februarie 2008, determinate de activitatea de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+10,9%), respectiv de hoteluri si restaurante (+2,1%).
Fata de ianuarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 4,4% in februarie, dupa ce vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 6,5%, iar cele de alimente, bauturi si tutun s-au diminuat cu 4%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,8%.
In ce priveste cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 7,3% in februarie comparativ cu luna precedenta.
Serviciile de piata prestate populatiei au crescut, in schimb, cu 1,5% in februarie, datorita cresterii cu 23,9% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative si cu 1,3% a celei a agentiilor turistice si a tur-operatorilor.
Scadere de 6,1% in primele doua luni
In primele doua luni din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,1%.
Inrautatirea afacerilor din comertul cu amanuntul s-a datorat in principal vanzarilor de carburanti, care s-au micsorat cu 13,1%, si a celor de produse nealimentare, cu un declin de 3,6%. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut in primele doua luni din 2009 cu 2,9% fata de perioada corespunzatoare din 2008.
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 31%, in primele doua luni din acest an, ca urmare a probusirii comertului cu autovehicule (- 41,8%) fata de intervalul corespunzator din 2008.
In ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 0,8%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice