Afacerile din comertul cu amanuntul au scazut in februarie cu 7,9%
Data publicarii: 10-04-2009 | EconomieCifra de afaceri in comertul cu amanuntul a scazut in februarie cu 7,9% fata aceeasi luna din 2008, mai ales ca urmare a scaderii vanzarilor de carburanti si marfuri nealimentare, compensata doar partial de vanzarile mai mari de alimente, a anuntat, vineri, Institutul National de Statistica (INS).
Datele exclud vanzarile de autovehicule si motociclete si sunt ajustate in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. In serie bruta, declinul a fost mai accentuat, de 9,3% fata de februarie 2008.
In a doua luna a acestui an cel mai semnificativ declin a fost inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate, de 15,2%, urmat de scaderea cu 9,2% a vanzarilor de bunuri nealimentare. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 0,7% fata de ianuarie 2008.
In februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-a diminuat cu peste o treime (34,9%) fata de a doua luna a anului trecut, pe fondul injumatatirii vanzarilor de autovehicule (-49,1%).
Afacerile din servicii de piata prestate populatiei, ajustate dupa zilele lucratoare si sezonalitate, au crescut cu 0,5% fata de februarie 2008, determinate de activitatea de jocuri de noroc si alte activitati recreative (+10,9%), respectiv de hoteluri si restaurante (+2,1%).
Fata de ianuarie, afacerile din comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, s-au redus pe ansamblu cu 4,4% in februarie, dupa ce vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 6,5%, iar cele de alimente, bauturi si tutun s-au diminuat cu 4%.
De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,8%.
In ce priveste cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 7,3% in februarie comparativ cu luna precedenta.
Serviciile de piata prestate populatiei au crescut, in schimb, cu 1,5% in februarie, datorita cresterii cu 23,9% a activitatii de jocuri de noroc si alte activitati recreative si cu 1,3% a celei a agentiilor turistice si a tur-operatorilor.
Scadere de 6,1% in primele doua luni
In primele doua luni din acest an, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 6,1%.
Inrautatirea afacerilor din comertul cu amanuntul s-a datorat in principal vanzarilor de carburanti, care s-au micsorat cu 13,1%, si a celor de produse nealimentare, cu un declin de 3,6%. In schimb, vanzarea de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut in primele doua luni din 2009 cu 2,9% fata de perioada corespunzatoare din 2008.
Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 31%, in primele doua luni din acest an, ca urmare a probusirii comertului cu autovehicule (- 41,8%) fata de intervalul corespunzator din 2008.
In ce priveste serviciile de piata pentru populatie, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, volumul cifrei de afaceri a scazut cu 0,8%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii