Fiul lui Voronin s-a imbogatit vanzand zahar in Romania
Data publicarii: 10-04-2009 | AfaceriIntre 1993 si 1995 Oleg Voronin a importat in tara noastra milioane de tone de zahar. Oleg Voronin a avut doua firme in tara noastra, pe care le-a abandonat lasandu-le cu datorii catre statul roman. Acum este cel mai bogat om din Republica Moldova.
Prima firma deschisa in Romania de Oleg Voronin a fost la Vaslui, Kaolin Impex. Anul infiintarii a fost 1993. Avea 31 de ani, iar tatal sau tocmai fusese ales copresedinte al Comitetului organizatoric al Partidului Comunistilor din Republica Moldova.
Coincidenta sau nu, tot in 1993 Oleg Voronin a facut primul milion de dolari. In 1995 si-a mai deschis o firma la Iasi, MSI Trading SRL. Daca prima firma a fost radiata de statul roman, cea de-a doua a fost abandonata in favoarea unui alt cetatean moldovean.
Teparul de ieri, omul de afaceri de azi
SC Kaolin Impex, firma deschisa in 1993, avea ca obiect de activitate comertul cu ridicata al produselor alimentare. Prin acestea, fiul presedintelui Moldovei a obtinut profituri uriase intermediind tranzactii cu zahar de pe piata ex-sovietica. Cu sediul intr-un apartament, firma avea ca obiect de activitate comertul cu produse alimentare.
Din datele obtinute de la Oficiul National al Registrului Comertului, firma a fost abandonata, Oleg Voronin necatadicsind ca ani de zile sa depuna vreun bilant contabil. Din aceste motive, dar si pentru ca nu si-a achitat datorii la stat, in valoare de aproape 50.000 de lei, firma a fost radiata.
Oleg Voronin reusise sa obtina chiar si un credit de la Bancorex, credit pe care nu l-a mai achitat. Acum, fiul lui Vladimir Voronin este un important om de afaceri in domeniul finantelor, constructiilor si transporturilor.
"Am auzit de Oleg, dar nu l-am vazut"
Cea de-a doua firma deschisa in Romania a fost MSI Trading, cu sediul in Iasi. Infiintata in 1995, firma are acelasi obiect de activitate ca si Kaolin Impex: comertul cu produse alimentare. Prin aceasta firma, Oleg Voronin a avut, la un moment dat, in Iasi sapte depozite angro, prin care isi vindea uriasele cantitati de zahar din Cuba sau din Ucraina.
Dupa ce tatal sau a devenit presedinte al Republicii Moldova, in 2001, Oleg a lasat firma unui concetatean, Antoci Ivan Evgheni (46 de ani), din Ungheni. Nici acesta nu mai este in Romania.
Un reprezentant al firmei MSI Trading a declarat ieri pentru "Adevarul" ca "Antoci a lucrat pana in 1999, cand a facut o livrare de 110.000 de lei catre o alta firma si nu si-a primit banii. Eu nu l-am vazut pe Oleg, dar Antoci e tot de acolo, de la ei, din Moldova".
"Printul" Oleg, fiul "imperialist" al unui tata comunist
Oleg Voronin declara pentru revista "VIP" ca modelul sau politic este tatal sau, comunistul Vladimir Voronin. Insa, daca tatal sau este un comunist de tip vechi, sovietic, Oleg, zis "Printul", traieste dupa modelul imperialismului infierat de presedintele tarii.
Oleg Voronin este cel mai bogat om din Republica Moldova, profitand, ca intr-un regim dictatorial, de puterea tatalui sau.
In timpul celor doua mandate ale lui Vladimir Voronin, Oleg a fost acuzat de presa moldoveneasca de faptul ca a concentrat in mainile sale aproape toata industria zaharului, afacerile cu cereale, cele din domeniul bancar, ale asigurarilor, constructiilor, businessului imobiliar si turistic si transporturi.
La banca sa, FinComBank, si-au descis conturi cele mai importante institutii ale statului. In constructii primeste cele mai mari contracte tot de la stat, chiar si de la Presedintie.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani